Világhírű produkciók a Sepsi Arénában – Huszonkilencedik ünnepére készül Sepsiszentgyörgy


Világhírű produkcióknak ad otthont a Sepsi Aréna a 29. Szent György Napokon. Március 6-án, a Művész Moziban közös sajtótájékoztató keretében jelentették be Erdély legnagyobb önkormányzat által szervezett fesztiváljának két kiemelkedő eseményét, a 100 Tagú Cigányzenekart és a Recirquel újcirkusz-társulatot.

A március 6-án Antal Árpád-András, Sepsiszentgyörgy polgármestere, Beke Farkas Nándor, a 100 Tagú Cigányzenekar elnöke, valamint Knop Ildikó, a Szent György Napok programkoordinátora közös sajtótájékoztató keretében jelentették be a 29. Szent György Napok kulturális hetének két kiemelkedő Sepsi Arénás produkcióját.

Április 27-én, hétfőn 20 órai kezdettel klasszikus dallamok csendülnek fel a Sepsi Arénában a világhírű Magyar Örökség-díjas 100 Tagú Cigányzenekar előadásában. Beke Farkas Nándor, a társulat elnöke bevallása szerint a már több ezer koncertet maga mögött tudó együttes nagy örömmel látogat Sepsiszentgyörgyre.

A zenekar három évtizedes karrierje során olyan komolyzenét is játszanak, amelyeket Liszt, Bartók, Kodály, Hubay, Erkel, Brahms, Csajkovszkij, Sarasate vagy Strauss komponáltak. Repertoárjukban szerepel a szimfonikus művek mellett a tradicionális magyar cigánymuzsika, illetve a magyar nóta és több népzenei darab is. A sepsiszentgyörgyi műsor összeállításakor a helyi román közösségre is gondoltak, hisz a Monti csárdás mellett felcsendülnek majd olyan közkedvelt dallamok is mint a Balada vagy a Ciocârlia. A Hungarikumnak minősített, 138 tagból álló cigányzenekar 100 taggal érkezik Sepsiszentgyörgyre, köztük marosvásárhelyi, szatmári és udvarhelyi születésű művészek is.

A Szent György-napi koncert a zenekar 35 éves jubileumi koncertturnéjának első erdélyi koncertje egyben.

„2020 az összetartozás éve, a zenének pedig nem lehet határokat szabni” – hangsúlyozta Antal Árpád-András. Az elöljáró kiemelte a Sepsi Aréna fontosságát a közösség életében, ahol az április 27-i előadás előtti hétvégén még javában fog zajlani a női kosárlabda Nemzeti Liga rájátszása.

Április 29-én, szerdán 20 órától szintén a Sepsi Aréna ad otthont a kulturális hét másik kiemelkedő, nemzetközi hírű, a Recirquel újcirkusz-társulat My Land (Az én földem) című előadásának. A budapesti társulat 2018 augusztusában a világ legnagyobb művészeti fesztiválja, az Edinburgh Festival Fringe keretében mutatta be produkcióját, ahol a kritikusok véleménye alapján több ezer előadás közül a legjobbnak bizonyult. A Vági Bence által rendezett, hét világklasszis ukrán artistát felvonultató, a kortárs táncot a színházzal és a cirkuszművészettel ötvöző performansz ember és anyaföld kapcsolatát állítja fókuszba.

Vági Bence, a Recirquel megálmodója a társulat nevével mindenképp irányt mutat: a reciklálás és a cirkusz szavakból szójátékkal összetapasztott társulatnév sokat sejtet – nem mellékesen Magyarországon úttörőnek is számít, hiszen ez az ország első újcirkusz társulata.

Budapesten elsősorban a Művészetek Palotájában játszanak, mégpedig egész estés produkciókat. A My Land-ben a kortárs környezeti filozófiát rendkívül látványos, kifinomult mozdulatokba csomagolják, a szereplők életéből inspirált előadásban.

Az előadásokra a jegyeladás március 11-től indul a Városi Jegyirodában, valamint online a www.biletmaster.ro oldalon. A kialakított ülőhelyek függvényében a 100 Tagú Cigányzenekar koncertjére 50, 75 és 120 lej értékben, a Recirquel újcirkusz-társulat My Land(Az én földem) című produkciójára pedig 60 és 100 lej, illetve kedvezményesen 30 lej értékben válthatóak jegyek. A My Land előadásnál a 60 lejes jegyek 20 százalékát kedvezményesen, 30 lejért bocsájtják árusításra a diákok, nyugdíjasok és nagycsaládosok számára.

Kedvezményes jegyek kizárólag a Városi Jegyirodában válthatóak diákigazolvány, nyugdíjszelvény, valamint nagycsaládos kártya felmutatásával.

A 7 év alatti gyerekek ingyenesen vehetnek részt az előadásokon.