Tabán Táncegyüttes és az Aradi Kamaraszínház: 497


Az idei Szent György Napokon vendégül látjuk az 497 című, táncszínházi és performanszelemeket tartalmazó előadást, amely táncdramatikus eszközökkel mutatja be négy romániai fiatal kálváriáját. A különös történet szerint Dumitru Dan vezetésével 1908-ban négy Buzău-i zenész-táncos jelentkezett a Touring Club de France által meghirdetett világkörüli gyaloglóversenyre. Az utazók román népdalokat és néptáncokat tanultak, valamint különféle hangszereken kezdtek játszani annak érdekében, hogy útjuk során saját folklórjuk előadásával tartsák fenn magukat. A csoport 1910-ben román népviseletben kezdte meg a több mint tíz évig tartó utazást, mely során 497 pár bocskort használtak el.

Feljegyzések, térképvázlatok és naplótöredékek álltak az alkotók rendelkezésére, melyek által betekintést nyerhettek a kontinenseken átívelő, kihívásokkal teli, sokszor drámai és tragikus utazásba. A gyaloglók voltak fogságban, vettek részt államelnöki fogadáson, érte őket baleset, de szórakozhattak egy híres indiai maharadzsa palotájában is, és mindezek folyamán számtalanszor megkérdőjelezhetővé vált a jelöletlen ösvényen haladás fontossága.

Az I. világháború kitörése és az infláció miatt a verseny 100 000 frankos fődíjának értéke olyannyira csökkent, hogy a diadalmaskodó(k) anyagi helyzete voltaképpen változatlan maradt. A békéscsabai Tabán táncegyüttes és az Aradi Kamaraszínház közös előadásában az alkotók a fogyasztói társadalom és a globalizáció termékeinek létjogosultságát is boncolgatják.

Táncosok: Harmati Patrik, László Richárd, Móricz Bence, Varga József

Rendező-koreográfus: Farkas Tamás – Tapasztó Ernő

Társrendező: Tapasztó Ernő

Művészeti asszisztens: Farkas Ágnes

Zeneszerző: Gera Gábor

Látványterv: Ioan Horga

Plakát: Hodgyai István (Hot-Dog)

– Legjobb koreográfia és legjobb zene díja a 28. Atelier Nemzetközi Színházi Fesztiválon,

Nagybányán

– Legjobb koreográfia díja a III. „New Wave Theatre” Nemzetközi Színházi Fesztiválon,

Resicabányán

Időpont: 2024. április 22., hétfő, 20:00

Helyszín: Háromszék Táncstúdió

Ajánlott életkor: 14+

Jegyár: 30 lej.

Időtartam: 70 perc.

Jegyeket személyesen a Városi Jegyirodában (Szabadság tér 1. szám) lehet vásárolni. A jegyiroda hétfőn, kedden és szerdán 8:00–16:00 óra között, csütörtökön 17:00, pénteken 15:00 óráig tart nyitva.