Ansamblul de Dansuri Tabán și Compania de Teatru Arad: 497


Zilele Sfântu Gheorghe din acest an vor găzdui „497”, un spectacol cu elemente de teatru-dans și performance, care folosește mijloacele dansului-dramatic pentru a prezenta calvarul a patru tineri din România. În 1908, sub conducerea lui Dumitru Dan, patru muzicieni-dansatori din Buzău au participat la o cursă mondială de mers pe jos organizată de Touring Club de France. Călătorii au învățat cântece și dansuri populare românești și au început să cânte la diverse instrumente pentru a se întreține prin interpretarea folclorului propriu. În 1910, grupul a început o călătorie de mai bine de zece ani în costum popular românesc, folosind 497 de perechi de potcoave.

Ei au folosit notițe, schițe de hărți și fragmente de jurnale pentru a obține o perspectivă asupra unei călătorii provocatoare, adesea dramatice și tragice peste continente. Membrii grupului au fost ținuți prizonieri, au participat la o recepție prezidențială, au fost implicați într-un accident sau au fost primiți în palatul unui faimos maharajah indian, toate acestea punând sub semnul întrebării importanța urmării unui drum nemarcat.

Izbucnirea Primului Război Mondial și inflația au redus atât de mult valoarea premiului de 100.000 de franci, încât situația financiară a câștigătorului (câștigătorilor) a rămas practic neschimbată. În acest spectacol comun al Ansamblului de Dansuri Tabán din Békéscsaba și al Companiei de Teatru din Arad, creatorii explorează şi legitimitatea societății de consum și produsele globalizării.

Dansatori: Harmati Patrik, László Richárd, Móricz Bence, Varga József.

Regizor-coregraf: Farkas Tamás  – Tapasztó Ernő

Corector: Tapasztó Ernő 

Asistent artistic: Farkas Ágnes 

Compozitor: Gera Gábor 

Scenografia: Ioan Horga

Afiș: Hodgyai István (Hot-Dog)

– Cea mai bună coregrafie și cea mai bună muzică la cea de-a 28-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru Atelier, Baia Mare

– Premiul pentru cea mai bună coregrafie la cea de-a treia ediție a Festivalului Internațional de Teatru „New Wave Theatre”, Reşiţa

Data: 22 aprilie 2024, luni, ora 20:00

Locul de desfășurare: Studioul de Dans Háromszék

Vârsta recomandată: 14+

Preț bilet: 30 lei.

Durata: 70 de minute.

Biletele pot fi achiziționate personal de la Casa Municipală de Bilete (Piața Libertății nr. 1). Casa de bilete este deschisă între orele 8:00 și 16:00 în zilele de luni, marți și miercuri, până la 17:00 joi și până la 15:00 vineri.