Szent György és a sárkány


A sepsiszentgyörgyi Cimborák Bábszínház és a pécsi MárkusZínház együttműködésének eredményeként létrejött Szent György és a sárkány történetet április 1-jétől, a sárkány első rúna írásos üzenetétől, az emberrabláson, a furcsa nyomokon és a különböző helyszíneken való felbukkanáson és megfélemlítésen keresztül egészen 24-éig, a szűzbúcsúztatásig, illetve Szent György lovag városmentő győzelméig élhette meg, követhette figyelemmel a sepsiszentgyörgyi lakosság (és nem csak).

A kezdeményezésnek a Szent György-legenda színrevitele volt a célja úgy, hogy a dramaturgiai fonal követhető, élményszerű legyen; a történet látványában és tartalmában a legendát jelenvalóvá tegye; hihető és megélhető legyen kortól függetlenül a város összes lakója számára. Ugyanakkor azt is követtük, hogy figyelemfelkeltő akció legyen a városünnep iránt, illetve a sárkány jelenléte és tettei úgy foglalkoztassák és vonják be a város lakosságát, hogy a sárkányra, bár játékosan, de negatív szereplőként tekintsenek, így a fenevad legyőzése értelmet adhasson a városünnepnek.

A harc után a sárkány fejét trófeaként állították ki a Főtéren, hogy emlékeztesse az ünneplő tömeget Szent György győzelmére.

A Szent György-legenda azt a keresztény meggyőződést fejezi ki, hogy a hit megszünteti a démonok uralmát, és a gonoszt minden alakjában legyőzi.

A kezdeményezéshez kapcsolódó közreműködőknek tisztelettel köszönjük a bizalmat, a lelkesedést és az önzetlen munkát!

Köszönjük a sok-sok visszajelzést, a pozitív és negatív kritikát egyaránt, de leginkább a közös játékot!

Élményekben és emlékekben gazdag Szent György-napokat kívánunk mindenkinek!

A Cimborák Bábszínház munkaközössége

Alkotók:
Ötletgazdák: Páll Gecse Ákos, Péter Orsolya – Cimborák Bábszínház és Pilári Gábor, Vajda M. Zsuzsanna – MárkusZínház (Pécs)
Bábtervező: Boráros Szilárd
Kivitelezők: Pilári Gábor, Boráros Szilárd, Grosschmid Erik, Pilári Áron, Pilári Lili Eszter, Ömböli Ádám, Sógor Katalin, Vajda M. Zsuzsanna
Jelmez: Vajda M. Zsuzsanna, Pilári Lili Eszter
Hangok, effektek: Pilári Áron, Szanday Csongor
Pirotechnika: Pilári Gábor
Bábmozgatók: Lanstyák Ildikó, Nagy Nándor Zoltán, Páll Gecse Ákos, Péter Előd, Szanday Csongor, Vincze Tímea
Bábkoordinátor: Nagy Lázár József
Szent György lovag: Pászka Lehel
Fegyverhordozó: Köllő Róbert
Zászlóhordozó: Potra Hanna
Áldozati szűz: Gergely Abigél
Javasasszony: Benkő Éva
Beavató rítus:
Százlábú Táncegyüttes:
Balázsi Rita, Mátyás Ágnes Hanna, Demeter Kata, Demeter Gyöngyi, Kristály Bora, Csenteri Luca, Kisgyörgy Máté, Tóth Máté, Gyurka Tamás, Sántha Mátyás, Kovács M. Örs, Ferencz Péter

Háromszék Táncegyüttes:
Ádám Júlia, Oláh Ágota, Keresztes Gabriella, Podholicky Ráhel Rebeka, Ürmösi-Incze Mária-Terézia, Székely Edina, Erőss Judit, Virág Imola, Pável Hunor, Márton Csaba, Melles Endre, Kiss Adorján, Ürmösi Hunor, Gere Csaba

Fotó: Kristó Gothárd Hunor, Vargyasi Levente

Közreműködtek: Népművészeti Iskola dobosai, Takács János, Nagy Zoltán, Csüdöm Eszter, Kiss Vizoli Mónika,  Erdély András, Vlad Andrei Manolăchescu, Barta Mónika, Ványolós Tordai Sarolta, Knop Ildikó, Kolumbán Zenge, Bedő Krisztina, Vetró Baji, Rancz András

Médiapartnerek: Háromszék, Székely Hírmondó, We Radio, Observatorul de Covasna, Sláger Rádió, Friss FM, Sepsi Rádió, Transindex, Erdély TV

Szent György és a Sárkány történet:

Április 1-jén titokzatos üzenet jelent meg a város Főterén. A rúna ábécével írt szöveg megfejtése a következő: 48 ORA ALATT 52 SZUZ VAN A RETYI TO PARTON VAGY EGETEM A VAROST

Április 3-án a sepsiszentgyörgyi Szemerja negyedben eltűnt L.M. 28 éves egyedülálló nő. Ugyancsak ezen a reggelen, a negyed egyik játszóterének homokozójában egy óriási lábnyomra lettek figyelmesek a helyi lakosok.

Április 5-én a sárkány megjelenik a Tulipán utcában és betér a Pinocchio Óvodába.

Április 9-én, miután a város körözés alá helyezte a fenevadat, csodálatos módon megmenekül a sárkány karmai közül L.M. a 28 éves egyedülálló nő. Bár arcát és nevét nem vállalja, a rémült nő részletesen beszámol csaknem hihetetlen kalandjáról.

Néhány napos csend után az Autolivnél jelenik meg a sárkány, valószínűleg ismét szüzet keres, sikertelenül, majd 13-án a központban jár, ahol nagy mennyiségű, ürülékre hasonlító masszát hagy maga után.

Miután vérdíjat tűznek ki a sárkány fejére, április 17-én a Kaufland üzlet parkolójában jelenik meg, és rúna írással ultimátumot ad a városnak: ha április 24-én nem talál egy szüzet a Főtéren, felégeti a várost!

A város felhívására több hajadon is felajánlja, hogy feláldozza magát a településért, egyet közülük április 24-én méltóképpen elbúcsúztat a tömeg és felajánlja a sárkánynak. MieIőtt azonban a fenevad elvitte volna a lányt, fehér lovon felbukkan Szent György lovag és – akár 1700 évvel ezelőtt élt elődje – legyőzi a sárkányt.

Sepsiszentgyörgy lakossága újra biztonságban van! Kezdődhet az ünnepség!