Povestea „Sfântul Gheorghe și Balaurul”


Povestea „Sfântul Gheorghe și Balaurul” a rezultat ca urmare a colaborării dintre Teatrul de Păpuși Cimborák și Teatrul MárkusZínház din Pécs (Ungaria). Povestea a putut fi urmarită şi trăită de către locuitorii și publicul din Sfântu Gheorghe (şi nu numai) din 1 aprilie, data primului mesaj al balaurului, lăsat cu litere runice, în care cerea fecioare, urmat de răpirea unei femei din oraș, prin lăsatul urmelor ciudate și apariții surprinzătoare în diverse locuri, până la 24 aprilie, data ritualului de inițiere a fecioarei urmat de triumful viteazului Sfântul Gheorghe asupra fiarei, în care salvează orașul.

Scopul proiectului a fost adaptarea legendei Sfântului Gheorghe în așa fel încât dramaturgia să fie clară, concisă, să fie o experiență memorabilă pentru locuitorii orașului; scenariul, atât în conținut cât și în vizualitate să fie clar, pe înțelesul tuturor; să fie accesibil pentru toate vârstele; de asemenea, prezența și faptele Balaurului să fie în așa fel percepute de locuitorii orașului ca un joc, în care Balaurul fiind personajul negativ, până la urmă trebuie învins.

După terminarea luptei, ca un trofeu, capul Balaurului atârnă în Piața centrală a orașului, expus la vedere, reamintind mulțimii care sărbătorește victoria Sfântului Gheorghe.

Mulțumim pentru încrederea, entuziasmul și munca altruistă depusă de către colaboratori la aceasta inițiativă!

Vă mulțumim frumos pentru multitudinea de păreri exprimate și formulate: atât critici pozitive, constructive cât și negative, dar mai ales că v-ați jucat cu noi!

Vă dorim experiențe bogate și amintiri frumoase în decursul Zilelor Sfântu Gheorghe!

Creatori:
Creatori concept: Páll Gecse Ákos, Péter Orsolya – Teatrul de Păpuşi Cimborák şi Pilári Gábor, Vajda M. Zsuzsanna – Teatrul MárkusZínház (Pécs, Ungaria)
Designer: Boráros Szilárd
Creatori balaur: Pilári Gábor, Boráros Szilárd, Grolsschmidt Erik, Pilári Áron, Pilári Lili Eszter, Ömböli Ádám, Sógor Katalin, Vajda M. Zsuzsanna
Costume: Vajda M. Zsuzsanna, Pilári Lili Eszter
Efecte de sunet: Pilári Áron, Szanday Csongor
Pirotehnică: Pilári Gábor
Manipulatori balaur: Lanstyák Ildikó, Nagy Nándor Zoltán, Páll Gecse Ákos, Péter Előd, Szanday Csongor, Vincze Tímea
Coordonator balaur: Nagy Lázár József
Cavalerul Sfântul Gheorghe: Pászka Lehel
Armurier: Köllő Róbert
Stegar: Potra Hanna
Fecioara: Gergely Abigél
Descântătoare: Benkő Éva

Ritual de iniţiere:

Ansamblul de dans Százlábú: Balázsi Rita, Mátyás Ágnes Hanna, Demeter Kata, Demeter Gyöngyi, Kristály Bora, Csenteri Luca, Kisgyörgy Máté, Tóth Máté, Gyurka Tamás, Sántha Mátyás, Kovács M. Örs, Ferencz Péter

Ansamblul de dans Háromszék: Ádám Júlia, Oláh Ágota, Keresztes Gabriella, Podholicky Ráhel Rebeka, Ürmösi-Incze Mária-Terézia, Székely Edina, Erőss Judit, Virág Imola, Pável Hunor, Márton Csaba, Melles Endre, Kiss Adorján, Ürmösi Hunor, Gere Csaba

Au mai colaborat: Toboşarii Şcolii Populare de Arte şi Meserii, Takács János, Nagy Zoltán, Csüdöm Eszter, Kiss Vizoli Mónika, Erdély András, Vlad Andrei Manolăchescu, Barta Mónika, Ványolós Tordai Sarolta, Knop Ildikó, Kolumbán Zenge, Bedő Krisztina, Vetró Baji, Rancz András

Foto: Kristó Gothárd Hunor, Vargyasi Levente

Parteneri media: Háromszék, Székely Hírmondó, We Radio, Observatorul de Covasna, Sláger Rádió, Friss FM, Sepsi Rádió, Transindex, Erdély TV

Povestea „Sfântul Gheorghe şi Balaurul”

Pe 1 aprilie, un mesaj misterios a apărut în Piaţa Centrală. Textul scris cu litere runice:

„ÎN 48 ORE PE MALUL LACULUI RETYI SUNT 52 FECIOAR SAU ARDE ORAŞUL”

După două zile, tânăra M.L., în vârstă de 28 de ani, a dispărut din cartierul Simeria. În aceeaşi dimineață, în nisipul unuia dintre locurile de joacă din cartier, localnicii au găsit o amprentă imensă.

Pe data de 5 aprilie a devenit clar că un balaur se plimbă în oraș, când pentru prima oară a apărut pe strada Lalelei la Grădinița Pinocchio.

După câteva zile, tânăra răpită de balaur a scăpat ca prin minune din ghearele acestuia. Deși nu i-au fost făcute publice fața și numele, femeia înspăimântată a relatat în detaliu despre aventura ei aproape incredibilă.

După câteva zile de tăcere, balaurul a apărut din nou, de data aceasta la fabrica Autoliv, iar pe data de 13 aprilie cantități mari de mase neidentificate de tip fecal au fost găsite în centrul oraşului, deasupra parcului. Experții au descoperit că e vorba de excremente ale balaurului, „abandonate” pe marginea drumului.

După ce a fost oferită o recompensă pentru orice informații despre balaur, el a apărut în parcarea magazinului Kaufland, unde a lăsat un nou mesaj scris tot cu litere runice: „Ultimatum în 1 săptămână vin în oraş! Mă uit în centru. La 17:00 plec de la Şcoala Mikes Kelemen. Dacă până 17:30 nu este 1 fecioară în Piaţa Centrală, arde oraşul!”

O fată curajoasă s-a oferit să se sacrifice pentru oraș. Astfel pe data de 24 aprilie balaurul de care se temea tot orașul a fost învins de cavalerul Sfântul Gheorghe. Oraşul este din nou în siguranță! Astfel marea sărbătoare a putut începe!