Három napig értetek élt a tér


2022-ben először nyitotta meg kapuit a valamikori Cigaretta gyár udvara, dedikáltan a fiatalok előtt! A 29. Szent György Napok jó lehetőséget biztosított arra, hogy immár egy nagyobb térben, bővebb programkínálattal élvezhessék városunk fiataljai is a fesztivál forgatagát.

Az előző évektől eltérően az idén az Ifjúsági udvar főszervezője a 2021 októberében újonnan alapított Ifjúsági iroda volt, szoros együttműködésben a még szintén fiatal és alig egy éves tevékenységet számláló Sepsiszentgyörgyi Ifjúsági Fórummal. Bár az idei évben az Udvar fő kezdeményezője és lebonyolítója az említett két szervezeten keresztül Sepsiszentgyörgy Önkormányzata volt, elengedhetetlen és nélkülözhetetlen szerep jutott városunk aktív ifjúsági szervezeteinek. 

Ezúton szeretnénk köszönetet mondani a Turulmadár Ifjúsági Irodának, a Háromszéki Ifjúsági Tanácsnak, a Junior Business Clubnak, a Salvatore Egyesületnek, a Minta Ifjúsági Szervezetnek, a Kovászna Megyei Középiskolások Szövetségének, a Pont.Ma Egyesületnek, valamint a Mikes Kelemen Elméleti Líceum és a Berde Áron Közgazdasági és Közigazgatási Szakközépiskola rádióinak a közös munkáért és a sok szép élményért, és természetesen köszönet annak a 15 önkéntesnek, akik fáradhatatlanul végezték a feladataikat napszaktól és időjárástól függetlenül!

Az Ifjúsági udvar, mely programjaiban tartalmazott már hagyományosnak számító programokat, mint például a Hárit szervezésében megvalósuló Saint George’s Got Talent tehetségkutatót, vagy a Junior Business Club szervezésében megtörtént Fiatal vállalkozók fórumát, az új egyesületek által több új panelnek is helyet adott. Utóbbiak táborát erősítik a Sepsiszentgyörgyi Ifjúsági Fórum és az önkormányzat Ifjúsági irodájának programpontjai: a reggeli jóga oktatás, a Sport sátorban helyet kapó állandó programok és panelbeszélgetések, vagy éppen Nógrádi György világpolitikai előadása. Innovatív programot kínált a fiataloknak a Salvatore Egyesület és a Turulmadár Ifjúsági Iroda is, akik városunk neves személyiségeivel adtak lehetőséget a beszélgetésre, vagy éppen fiataloknak a találkozásra, ismerkedésre.

Bár ebben az évben a fiatalok tere csak a gyárudvar egy részére korlátozódott, sikerült betölteni az udvart gyerekzsivajjal, beszélgető fiatalok csoportjával, zeneszóval. Nagy népszerűségnek örvendett a Chill-zone, amely vasárnap délelőtt a családokról és a majális élményéről szólt. Ezt és a fesztiválindító Color Party-t az elkövetkezőkben is megtartják a szervezők.

Becsléseink szerint április 29. és május 1. között körülbelül 4 000 fiatal fordult meg az Ifjúsági udvarban, ami úgy gondolom, hogy nem elhanyagolható szám, tekintetbe véve a tér újszerűségét, valamint a szervezőcsapatban bekövetkezett változásokat. Az esti bulikon pénteken és szombaton több mint 1 500 fiatal élvezte együtt a helyi zenekarok, és meghívott DJ-k által biztosított programokat, mely azt jelzi számomra, hogy Sepsiszentgyörgyön dinamikus és érdeklődő fiatalok élnek, akikért megéri dolgoznunk, akiknek megéri szerveznünk. Megható és felemelő volt látni a sok mosolyt, és azt, hogy a felfokozott hangulat ellenére civilizáltan tudtunk együtt szórakozni, mulatni. Az idei év tapasztalataiból építkezünk jövőre is, akkor már reményeim szerint egy olyan szervezőcsapattal, amelynek tagjai minden sepsiszentgyörgyi fiatal felé nyitottak lesznek, szervezeti háttérrel vagy háttér nélkül, hiszen a cél egy valóban közösségi élmény és rendezvény létrehozása.

Vargha Fruzsina,
Sepsiszentgyörgy alpolgármestere