Erich Türk orgonaművész nyitja a 29. Szent György Napokat


A 29. Szent György Napok kulturális hete idén is Nyitókoncerttel kezdődik, melyre április 24-én, pénteken 19 órai kezdettel kerül sor a Krisztus Király római katolikus templomban. A Nyitókoncerten Erich Türk orgonaművész játéka kápráztatja el a közönséget. A kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémia oktatója csembalóművész és az erdélyi zenei múlt komoly kutatója egyben, aki mindemellett régi orgonákat tár fel és kiemelten foglalkozik az erdélyi régizenével. A magyarul is beszélő erdélyi szász zenész New Yorkban, Washingtonban, illetve Európa több, fontos koncerthelyszínen is lépett színpadra, egyike a térség kiemelkedő komolyzenei egyéniségeinek.

Orgonakoncertjén felcsendülnek majd Kerll, Sweelinck, Bach, Mozart, Mendelssohn-Bartholdy és Lassel művek. A repertoárt az elmúlt évekhez hasonlóan sepsiszentgyörgyi fellépők is színesítik, a koncert záró művében Erich Türk orgonajátéka mellett Sebestyén Lázár Enikő szoprán, Kerezsi Csanád tenor, Lőfi Gellért basszus, valamint a Vox Humana, a Laudate, a Pro Musica kamarakórusok is fellépnek.

A Szent György Napok három bejelentett elődadására, a 100 Tagú Cigányzenekar koncertjére, a Recirquel: My Land (Az én földem) előadására és a Nyirókoncertre a jegyeladás március 11-től indul a Városi Jegyirodában, valamint online a www.biletmaster.ro oldalon. A Nyitókoncertre a teljes értékű jegyek 40 lejbe, a kedvezményes jegyek 20 lejbe kerülnek. Kedvezményes jegyek kizárólag a Városi Jegyirodában válthatóak diákigazolvány, nyugdíjszelvény, valamint nagycsaládos kártya felmutatásával. A 7 év alatti gyerekek ingyenesen vehetnek részt az előadásokon.

2020-ban számos újdonság lesz a városünnepen, például új helyszínen, a kicsi Mikó/Mikes udvarán debütál az Ifjúsági Udvar, és egy kisebb vidámpark is beköltözik a városközpontba, pontosabban a Művész Mozi melletti parkolóba, a Kultúrkert helyszíne azonban nem változik, továbbra is a Székely Nemzeti Múzeum kertjében várja a kikapcsolódni vágyókat.

Elindult a jelentkezés Erdély legnagyobb kézműves vásárára, melynek keretében minden évben közel 200 vásáros kínálja portékáját.  A Szent György Napos kézműves vásárra április 5-ig lehet jelentkezni.