Concert de deschidere şi noutăţi la Zilele Sfântu Gheorghe 2020


Organizatorii Zilelor Sfântu Gheorghe au anunţat într-o conferinţă de presă susţinută la Cinema Arta primele informaţii despre ediţia din acest an.

Ca în fiecare an, şi ediţia 29 începe cu un concert de deschidere, care va avea loc pe 24 aprilie, de la ora 19:00, la Biserica Romano-Catolică „Krisztus Király” şi îl va avea ca principal protagonist pe organistul clujean Erich Türk.

Aşa cum se întâmplă în fiecare an în cadrul concertului de deschidere, organizatorii încearcă găsirea unei formule în care să poată fi prezentat şi talentul artiştilor din Sfântu Gheorghe, astfel concertul de orgă va fi completat cu piese vocal-simfonice interpretate de corurile de cameră Vox Humana, Laudate şi Pro Musica.

Biletele pentru acest spectacol vor fi puse în vânzare miercuri, 11 martie, la Casa Municipală de Bilete (în Piaţa Centrală lângă teatru) sau online pe www.biletmaster.ro.

Parcul de distracţii revine în centrul oraşului

În ceea ce priveşte noutăţile ediţiei din acest an, Curtea Tinerilor va primi o nouă locaţie, şi anume curtea claselor primare de la Liceele Mikes / Mikó (la colţul Parcului, la intersecţia străzii Libertăţii cu Kriza János).

De asemenea, Parcul de distracţii se mută înapoi în centrul oraşului, mai exact în parcarea Cinema Arta. Prin această mutare se doreşte inclusiv creşterea vizibilităţii pentru Scena Comunităţii care va fi amplasată şi în acest an în curtea Liceului de Arte.

Organizatorii au lansat şi invitaţia pentru Târgul Meşteşugarilor, cel mai mare târg de acest gen din Transilvania, cu peste 180 de expozanţi, meşteri populari în fiecare an. Detalii despre înscrieri în comunicatul detaliat anexat.

_________

Erich Türk s-a născut în 1972 în Cluj şi este absolvent al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”. A studiat orga cu Ursula Philippi (Cluj) şi Mihai Rădulescu (Viena), iar clavecinul cu Ilton Wjuniski (Paris) şi Gordon Murray (Viena). A participat activ la numeroase cursuri de măestrie de orgă, clavecin, dirijat şi basso continuo în Portugalia, Franţa, Germania, Elveţia şi la Moscova. Între 1995-1999 a fost organist şi dirijor de cor la Biserica evanghelică din Mediaş şi este lector al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din 1995, unde în prezent predă orgă, clavecin, bas cifrat, muzică de cameră şi organologie. A susţinut numeroase recitaluri în majoritatea ţărilor europene în calitate de solist, cât şi în calitate de membru al Ansamblului Baroc „Transilvania” şi al altor formaţii camerale.

A efectuat înregistrări radio şi TV, iar discografia lui constă în 7 CD-uri (trei solo şi patru cu ansamblul baroc „Transilvania”) şi un DVD documentar cu muzică autohtonă. Este preocupat de păstrarea instrumentelor vechi, fiind invitat frecvent al festivalurilor de muzică veche din România (Bucureşti, Miercurea Ciuc, Timişoara şi Cluj).