Elmaradnak az idei Szent György Napok


A koronavírus-járvány miatt elmarad a 29. Szent György Napok – jelentették be kedden a szervezők. Tekintettel a járvány megelőzésére irányuló óvintézkedésekre, elkerülhetetlen a városnapok lemondása, amelynek épp egy hónap múlva kellett volna kezdődnie. A Szent György Napokra szánt összeget a járvány okozta helyzet enyhítésére fordítja a város.

Antal Árpád polgármester hangsúlyozta: semmi sem fontosabb a városlakók egészségénél, és bár a Szent György Napok egy szeretett, nagy hagyományú eseménysorozat, idén nincs választási lehetőségük. „Sepsiszentgyörgyön tartottuk évről évre Erdély legnagyobb városünnepét, ahová tízezrek látogattak el, ezért a mi felelősségünk, hogy vigyázzunk városunk lakóira és vendégeinkre egyaránt” – mondta az elöljáró.

A Szent György Napok a találkozások ünnepe – a jelenleg érvényben lévő megszorítások azonban éppen a távolságtartásra szólítanak fel az emberek egészsége, élete védelmében. „A jelenleg kialakult helyzetben a legfontosabb, hogy mindenki maradjon otthon és minél kevesebb emberrel érintkezzen. Habár ezek az intézkedések éppen a találkozás örömétől fosztanak meg bennünket, be kell látnunk, nincs más módja a fertőzés terjedésének korlátozására” – nyilatkozta a polgármester.

Annak ellenére, hogy idén elmarad a Szent György Napok, a szervezők bíznak benne, hogy a város névadójának szellemiségét minden városlakó őrzi a szívében. Szent György legendája azt a keresztény meggyőződést erősíti, hogy a jó mindig győz a rossz felett, legyen ez jelen esetben akár a vírus. Meggyőződésük, hogy a legendás katona jövőre ismét bátorságból és kitartásból példát mutatva ugrat ki lovával Sepsiszentgyörgy főterére.

 „A városnak, de az országnak, sőt a világnak is egy jellempróbáló ellenféllel kell szembenéznie, amely nem pajzsban és fegyverben, de még csak nem is félelmetes sárkány formájában támad ránk, hanem alattomosan, láthatatlanul. Szent György bátorsággal, fegyelemmel és türelemmel nézett szembe a veszéllyel. Bízom benne, hogy a sepsiszentgyörgyiek is hasonlóképpen tesznek, és 2021-ben méltóképpen ünnepelhetjük közös erőfeszítéseinket, és Sepsiszentgyörgy újra a találkozások ünnepének ad majd otthont” – mondta Knop Ildikó, a városnapok programkoordinátora.

Az idei Szent György Napokat április 24-e és május 3-a közötti időszakra tervezték.

A koronavírus-fertőzés terjedésének korlátozása érdekében március 16-tól az államfő szükségállapotot rendelt el Romániában. A rendkívüli állapot egyelőre harminc napra szól, ám nem kizárt, hogy ezt az időszakot meghosszabbítják. A szükségállapot ideje alatt minden benti és szabadtéri rendezvényt katonai rendelet tilt.