Ediția 29 a Zilelor Sfântu Gheorghe a fost anulată!


Zilele Sfântu Gheorghe nu vor avea loc anul acesta din cauza răspândirii infecției cu coronavirus, au declarat marţi organizatorii. Având în vedere restricţiile impus pentru prevenirea răspândirii epidemiei, anularea zilelor orașului, care ar trebui să înceapă în doar o lună, este inevitabilă. Orașul va folosi suma alocată pentru Zilele Sfântu Gheorghe pentru a atenua efectele epidemiei.

Primarul Antal Árpád a subliniat că nimic nu este mai important decât sănătatea locuitorilor din oraș și, deși Zilele Sfântu Gheorghe sunt o serie de evenimente foarte îndrăgite, şi cu o istorie bogată, anul acesta nu există altă posibilitate. „În fiecare an organizăm la Sfântu Gheorghe cea mai mare festivitate al unui oraş din Transilvania, care este vizitat de zeci de mii de persoane, deci este responsabilitatea noastră să avem grijă de locuitorii și oaspeții orașului nostru”, a spus primarul.

Zilele Sfântu Gheorghe sunt o sărbătoare a întâlnirilor – însă restricțiile care există astăzi impun distanțarea socială pentru a proteja sănătatea și viața oamenilor. „În situația actuală, cel mai important lucru este să stăm cu toţii acasă, şi să iasă cât mai puține persoane. Deși aceste măsuri ne privează de bucuria întâlnirii, trebuie să ne dăm seama că nu există altă modalitate de a limita răspândirea infecției”, a spus primarul Antal Árpád.

Chiar dacă Zilele Sfântu Gheorghe nu vor avea loc în acest an, organizatorii sunt încrezători că spiritul omonim al orașului va fi păstrat în inima fiecărui locuitor. Legenda Sfântului Gheorghe consolidează credința creștină că binele învinge întotdeauna răul, în acest caz virusul. Suntem convinși că anul viitor legendarul soldat își va arăta din nou curajul și perseverența în Piața Centrală din Sfântu Gheorghe.

„Orașul, dar şi întreaga țară și chiar lumea, se confruntă în această perioadă cu un inamic care nu poartă zale și paloș, care nu ia nici măcar forma unui dragon fioros, ci este un inamic insidios, invizibil. Cavalerul Sfântul Gheorghe a înfruntat pericolul cu curaj, disciplină și răbdare. Sper că şi oamenii din Sfântu Gheorghe vor proceda asemănător, astfel că în 2021 vom putea sărbători eforturile noastre comune și rămân încrezătoare că Sfântu Gheorghe va găzdui din nou sărbătoarea întâlnirilor”, a spus Knop Ildikó, coordonatorul programelor de la Zilele Sfântu Gheorghe.

Ediţia 29 a Zilelor Sfântu Gheorghe era programată pentru perioada 24 aprilie – 3 mai.

Pentru a limita răspândirea infecției cu coronavirus, preşedintele României a decretat stare de urgență în toată ţara începând cu data de 16 martie. Starea de urgență este valabilă 30 de zile, dar este posibil ca această perioadă să fie prelungită. În timpul unei situații de urgență, toate evenimentele interioare și exterioare sunt interzise prin ordonanţă militară.