28. Szent György Napok – KULTURÁLIS HÉT – 1. rész


Alig hiszem, hogy lehet panasz a változatosságra a Szent György Napok kulturális hetén, hisz műfajban és technikában egészen szerteágazó produkciókat láthatunk, az egyéni előadóesttől a hangszerbemutatóig, Csehov klasszikustól a kolozsvári színház világpremiernek számító virtuális valóságáig – mondta el keddi sajtóértekezletén Sztakics Éva.

Sztakics Éva alpolgármester hozzátette: a színházak közül előnyben részesítették az erdélyi társulatokat, hisz fontos hogy megismerjük, hogy szűkebb régiónkban mit játszanak a színházakban, azzal a kiegészítéssel, hogy mindenik előadás román nyelven is követhető lesz. Egészen különleges előadások és események is lesznek – mondta – ezek közé sorolta többek között a drónszobrokat, a kecskeméti Leskowszky Hangszergyűjtemény bemutatóját, vagy Udvaros Dorottya lemezbemutató estjét.

Sztakics Éva elmondta: az előadásokra csütörtöktől lehet jegyet váltani a városi jegyirodában, illetve a biletmaster.ro honlapon. Akárcsak a tavaly, a 20 és 40 lej közötti jegyek húsz százalékét kedvezményes áron ajánlják fel nyugdíjasoknak és diákoknak.

Az idei programban, a már bemutatott nyitókoncert után (Sebestyén Márta, Szamosi Szabolcs, április 24-e, szerda, Krisztus Király Templom) ez alkalommal további kilenc megnyilvánulást ismertettek: egy kiállítást, egy egész estés zenei produkciót, egy hangszerbemutatót, egy táncelőadást, ezek mind magyarországiak, és öt színházi produkciót, ezek mind hazaiak, Bukarestből, Galacról, Kolozsvárról, Temesvárról és Gyergyószentmiklósról.

A sort csütörtökön Előd Ágnes Drónos szobrok című, új dimenzióban kalauzoló kiállítása nyitja. A rendhagyó tárlaton a szobrászművész lebegő szoborkülönlegességeinek fénykép- és videó-dokumentációit csodálhatjuk meg. Az alakjukat változtatni tudó szobrok, fényes fényforrásai az ELTE Fizika Tanszékének kutatóiból alakult CollMot Robotics csoport rajban repülő drónjaira vannak felszerelve, pályájukat a szobrász 3D-s animációi vezérlik. A csapat jelenleg 60 drónnal készít fényinstallációkat. A bemutatóra április 25-én (csütörtökön), 17 és 19 óra között kerül sor a MAGMA Kortárs Művészeti Kiállítótérben.

Ugyancsak csütörtökön mutatkozik be a galaci Fani Tardini Színház A homokszörny (Monstrul Nisipului) címú darabbal. Az előadást Székely Csaba műve alapján Andi Gherghe rendezte. A darab attól különleges és egyedi, hogy a cím értelmére csak az előadás végén derül fény.
Az előadást április 25-én (csütörtökön) 19 órától játsszák az Andrei Mureșanu Színházban.
Jegyár: 20/10 lej.

A Kolozsvári Állami Magyar Színház Illegitim című produkcióját, amely Adrian Sitaru 2016-ban a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon bemutatott filmje forgatókönyvének egy változata alapján készült, kétszer is bemutatják csütörtökön.

Az előadás egy vasárnapi ebéd idejére nyújt betekintést egy szétesőfélben lévő, anya nélküli család életébe, ahol minden családtag küzd a saját előítéleteivel és mindegyiküknek megvan a maga igazsága. A produkció egyféle mozi a színházban, amennyiben a néző két előadást lát: egyet a színpadon, egyet pedig egy virtuális valóságot megjelenítő (VR) szemüvegen keresztül. A hang szinkronban marad, de a szemüvegben egy halszemoptikával korábban készült felvételt látunk, gyakorlatilag beülünk az asztal mellé, de más a díszlet és a szereplők sem biztos, hogy azonosak a színpadon lévőkkel, így a cselekményen túl felmerül a valóság érzékelésének igen bizonytalan volta.
Az előadások április 25-én (csütörtökön), a Háromszék Táncstúdióban lesznek 15 és 21 órától.
Jegyár: 35/15 lej.

Pénteken a debreceni Rhythm and Shoes Dance Club olyan egyedülálló műsort kínál, amelyben együtt látható a klasszikus amerikai és az ír sztepptánc. A debreceni csapat kiváló táncosai magas technikai tudásukkal feledhetetlen élményt nyújtanak a közönség számára. Az előadók a klasszikus amerikai sztepptánc, az ír sztepptánc világának csodálatos koreográfiái által a nézőket az 1920-as ’30-as évek Amerikájába kalauzolják, illetve megismertetik a rafinált ír tánclépések ritmusgazdag világát.
Az előadásra április 26-án (pénteken) 19 órától kerül sor a Háromszék Táncstúdióban.
Jegyár: 30/15 lej.

Kedden egy kalandozásra mehetünk a különleges hangszerek világába, hogy megtudjuk, hogy énekel-e a fűrész? Mit lő ki a zenélő íj? Vannak-e a hangyák a didzseriduban? Szép-e a Hang hangja? Ilyen és még számtalan fura kérdésre kapjuk meg a zenés választ az interaktív hangszerbemutató foglalkozáson amelyet kecskeméti Leskowsky Hangszergyűjtemény, Magyarország legnagyobb hangszermúzeumának képviselői tartanak a Főtéren.

Egy olyan igazi családi program, amelynek során szórakoztató módon szólalnak meg a legkülönlegesebb hangszerek. A humorral átszőtt műsornak a közönség tagjai is aktív szereplői. Sepsiszentgyörgyön a gyűjtemény legérdekesebb darabjai kerülnek bemutatásra, megszólaltatásra.

Az idén 40 éves Leskowsky Hangszergyűjtemény Magyarország egyetlen látogatható hangszergyűjteménye.
Bemutató április 30-án kedden, 17 és 19 órakor a főtéri kőszínpadon, (eső esetén a Tein Teaházban).

A ComedyPunctShow keddi improvizációs előadása egy olyan színházi produkciónak minősül, ahol a nézők ötleteket fogalmaznak meg. Ezekből az ötletekből, a nézők részvételével születik meg helyben az előadás, amelyik minden korosztálynak ajánlott.
Előadás április 30-án (kedden) 19 órától az Andrei Mureșanu Színházban.
Jegyár: 35/15 lej.

Kedden egy másik, nem kevésbé kiemelkedő zenei produkciót láthatunk, hallhatunk: Udvaros Dorottya Majdnem valaki című albumát. A legendás és ikonikus magyarországi színésznő, sok meghatározó és véleményformáló film főszereplője és számtalan szakmai díj birtokosa, 2015 őszén új zenei albummal jelentkezett, amely az Átutazó történetének 30 éve várt folytatása. A mély tartalommal és érzelmekkel rendelkező, magukkal ragadó szövegek Hrutka Róbert zenei világában szólalnak meg, Udvaros Dorottya kivételesen magas színvonalú művészi tolmácsolásában.
Az előadásra április 30-án (kedden) 20 órától kerül sor a Tamási Áron Színházban.
Jegyár: 40/20 lej.

Szerdán a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház egy Csehov-klasszikussal,  A három nővérrel érkezik. Irina, Olga és Mása története banális és mégis megfejthetetlen kérdést feszeget, hogy mit jelent boldognak lenni? Hogyan találhatjuk meg ezt az érzést? Mit kell tennünk azért, hogy ne múljon el?
Az előadást Albu István rendezte és május 1-jén (szerdán) 19 órától látható a Tamási Áron Színházban.
Jegyár: 35/15 lej.

Csütörtökön a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház Romlás című produkcióját nézhetjük meg. A 16 éven aluliaknak nem ajánlott előadás két olyan témát kapcsol össze, amelyek egyenként is kiapadhatatlan forrásai a művészetnek: a szerelmet és halált. A marosvásárhelyi születésű Bartis Attila kortárs magyar író az elmúlt években nemcsak regényeinek (A nyugalom, A séta, A vége), hanem drámáinak köszönhetően (melyekből jómaga is rendezett előadást) vált a kortárs magyar irodalom megkerülhetetlen alkotójává. Rendező: Mátyás Zsolt Imre.
Az előadást május 2-án (csütörtökön) 18 órától játsszák a Kamarateremben.
Jegyár: 35/15 lej.