Piese de teatru, spectacole muzicale și expoziții în Săptămâna Culturală de la Zilele Sfântu Gheorghe


Organizatorii Zilelor Sfântu Gheorghe au anunţat marţi zece evenimente importante care vor avea loc în Săptămâna Culturală a sărbătorii din acest an, în perioada 24 aprilie – 2 mai. În afară de concertul de deschidere, este vorba despre o expoziţie, o seară muzicală, o expoziţie despre instrumente muzicale, un spectacol de dans şi cinci spectacole de teatru.

Nu a fost uşor să organizăm şi să structurăm această Săptămână Culturală având în vedere că sunt Sfintele Sărbători de Paşti pentru ortodocşi. Ne-am străduit să nu fie programe în acele zile care să nu fie compatibile cu această sărbătoare”, a declarat viceprimarul Sztakics Éva.

În ceea ce priveşte Săptămâna Culturală, pe lângă concertul de deschidere care a fost anunţat anterior, la eveniment vor fi prezente trei teatre maghiare din Transilvania, fiecare cu subtitrare în limba română. Este vorba despre Teatrul Maghiar de Stat din Cluj-Napoca cu spectacolul „Ilegitim” (25 aprilie, orele 15:00, 21:00), Teatrul Studio Figura din Gheorgheni cu un spectacol „clasic” după Cehov – „Trei surori” (1 mai, ora 19:00) şi Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timişoara cu „Depravare” (2 mai, ora 18:00).

Acestora li se adaugă două opere teatrale de limba română: Teatrul „Fani Tardini” din Galaţi cu spectacolul „Monstrul Nisipurilor” (25 aprilie, ora 19:00) şi spectacolul ComedyPunctShow, un teatru de comedie şi improvizaţie (30 aprilie, ora 19:00). Ambele spectacole vor avea loc în Sala Arta a Teatrului „Andrei Mureşanu”.

În Săptămâna Culturală vor avea loc şi două spectacole muzicale. Primul o are ca protagonistă pe cunoscuta actriţă din Ungaria Udvaros Dorottya cu „Majdnem Valaki” („Aproape cineva”) care va avea loc pe 30 aprilie de la ora 20:00 în Sala Mare a Teatrului „Tamási Áron”.

De asemenea, pe 26 aprilie de la ora 19:00 în Studioul de dans Háromszék poate fi văzut spectacolul Rhythm and Shoes Dance Club din Debrecen, o producţie de dansuri step americane şi irlandeze.

Tot în Săptămâna Culturală vor avea loc şi două expoziţii. Prima dintre ele va avea loc pe 25 aprilie între orele 17-19 la Spaţiul Expoziţional Magma, unde Előd Ágnes din Ungaria va prezenta sculpturi realizate cu drone. Este vorba despre o creaţie inovativă şi creativă foarte interesantă care va fi realizată cu ajutorul grupului CollMot Robotics din cadrul Departamentului de Fizică al ELTE (Universitatea de Ştiinţe Eötvös Lóránd – Budapesta).

O a doua expoziţie va fi prezentată de o echipă din Kecskemét (Ungaria) în Piaţa Centrală a oraşului pe 30 aprilie de la orele 17:00 şi 19:00, şi anume Colecţia de instrumente muzicale Leskowsky.

Biletele vor fi puse în vânzare joi, 7 martie, iar preţul acestora variază între 20 şi 40 de lei. La fel ca în anii trecuţi, un procent de maxim 20% din locurile disponibile la spectacole vor fi vândute cu preţ redus pentru pensionari, elevi şi studenţi.

Prezentarea evenimentelor din Săptămâna Culturală:

Concertul de deschidere
Miercuri, 24 aprilie, ora 19:00
Biserica romano-catolică „Krisztus Király”

Solista de muzică tradiţională Sebestyén Márta și organistul Szamosi Szabolcs din Ungaria au creat o combinație de motive muzicale sacre și folclorice, găsind puncte comune în zone muzicale aparent îndepărtate, creând astfel o serie de concerte reușite bazate pe ele. În Sfântu Gheorghe, cuplul de artişti se alătură Corului de copii Campanella al Liceului de Arte „Plugor Sándor”, deschizând Zilele Sfântu Gheorghe cu un concert unic.

Sebestyén Márta este o interpretă de muzică tradițională, compozitoare și actriță din Ungaria. Este cunoscută mai ales datorită colaborării cu formația franceză Deep Forest la cântecul „Marta’s Song” (Cântecul Martei) și pentru colaborarea la coloana sonoră a filmului „Pacientul englez” (The English Patient), interpretând cântecul „Szerelem, szerelem” (Iubire, iubire).

Szamosi Szabolcs este organist de aproape douăzeci de ani, fiind şi dirijor și director muzical al Catedralei din Pécs. A cântat în toate sălile de biserică și concerte ale Ungariei, dar și în mare parte din Europa și în Islanda. Artistul pune în valoare energii enorme cu muzica sa instrumentală, iar concertele sale reprezintă de fiecare dată noi experienţe muzicale pentru publicul său. Improvizațiile fac parte din spectacolele sale, dar și combinaţii instrumentale neobișnuite în care piesa centrală este orga.

Corul de copii Campanella al Liceului de Arte „Plugor Sándor” a fost fondat acum nouă ani, iar în ultimii ani au câștigat mai multe premii naționale și internaționale. Numărându-se printre corurile populare ale școlilor de muzică din Ardeal, de multe ori în colaborare cu Corul Naţional Madrigal, spectacolele lor au ajuns să fie văzute de mai multe ori de publicul din Sfântu Gheorghe, București, Cluj-Napoca, Sibiu, Brașov și multe alte orașe din România.

În repertoriul corului de aproape patruzeci de membri, format din elevi din clasele V-XI, regăsim de la opere clasice la evanghelii şi până la melodii populare prelucrate.

Dirijorul corului este Lőfi Gellért, violonist și profesor de cor.
Bilete: 40/20 lei.

Előd Ágnes: Sculpturi cu drone, Deschiderea expoziției
25 aprilie, joi, 17:00-19:00
Spațiul de Artă Contemporană MAGMA

Dimensiunea noutății este ghidată de fotografiile și materialele video ale sculpturilor luminoase plutitoare ale lui Előd Ágnes, care în spațiul expozițional MAGMA va prezenta lucrările sale.

Sculpturile strălucitoare care le-ar putea schimba forma au fost create de grupul CollMot Robotics din cadrul Departamentului de Fizică al ELTE (Universitatea de Ştiinţe Eötvös Lóránd – Budapesta).

Din anul 2016, Academia Ungară de Arte Plastice a dezvoltat sculpturi plutitoare care își pot schimba forma prin intermediul unor noi interfețe și tehnici interactive. Előd Ágnes, sculptor și artist, s-a născut în 1974 la Budapesta. Creează sculpturi mici, amprente digitale, instalații care se caracterizează prin folosirea unui limbaj special, frivol, plin de umor și jucăuș. Din 1994, a expus în mod regulat la expoziții interne și internaționale.

Teatrul „Fani Tardini” din Galați: Monstrul Nisipului
25 aprilie, joi, 19:00
Teatrul „Andrei Mureșanu”

Titlul piesei – Monstrul nisipurilor – pusă în scenă la Teatrul Dramatic Fani Tardini din Galați de regizorul Andi Gherghe – își dezvăluie sensul abia la sfârșitul spectacolului când actrița care o interpretase mai devreme pe judecătoarea ce compare într-un proces de divorț ne spune o poveste orientală ciudată despre un fiu de emir care se îndrăgostește de o frumoasă prințesă pe care o mutilează din prea multă dragoste. Până la acest final de o mie și una de nopți ne aflăm însă în plină contemporaneitate a subiectului cu toate variantele lui actuale dar mai ales acelea care vorbesc despre aparențe și esențe în materie de iubire. Unghiul cel mai exploatat aruncat în pătratul desenat ca o tablă de șah de scenografa Cristina Breteanu este evident cel sexual, prozelitist susținut de un fel de play-boy care-și consumă experiențele într-un hotel al cărui recepționer aflat în perspectiva unui divorț lămurit abia după ce nevastă-sa îl întâlnește pe un fost elev îndrăgostit de ea – e dat afară (Recepționerul) pentru că play-boy-ul ratează din cauza lui partida cu noua cucerire. Fraza e lungă și tot n-a încăput în ea toată zarva pe care o face tema printre subiecții aleși de autorul meșter în a încâlci cu tâlc povestea pentru a ne sugera cât de neumblate sunt căile Domnului când vine vorba despre cine pe cine trădează din dragoste și de ce.

Cum textul e foarte dificil de pus în scenă, în primul rând din cauza structurii de tip puzzle, dar și a volatilității sentimentelor ce-i animă pe actanți, e de apreciat că Andi Gherghe reușește cu trupa din Galați un spectacol curat, coerent și în multe privințe amuzant prin ironie și autoironie.

Scenografia Cristinei Breteanu, minimalistă dar inteligent-sugestivă (vezi fotoliile cu forma de pantof cu toc cui), dă tonul spectacolului care etalează pe afiș un măr cu o mușcătură imensă și multe altele cârpite la vedere. Simbolic, nu?! (Doina Papp)

Regia: Andi Gherghe
Distribuție: Elena Anghel, Vlad Ajder, Petronela Buda, Răzvan Clopoțel, Flavia Călin, Ștefan Forir, Elena Ghinea, Radu Horghidan, Cristina Uja, Florin Toma
Scenografia: Cristina Breteanu
Bilete: 20/10 lei.

Teatrul Maghiar de Stat Cluj: Ilegitim
25 aprilie, joi, 15:00, 21:00
Studioul de dans Háromszék
Cu subtitrare în limbile română și engleză.

O familie dezintegrată, confuză, lipsită de prezența mamei, în care fiecare se luptă cu propriile prejudecăți și fiecare are dreptatea lui. O imagine în miniatură a lumii în care trăim, a imposibilității noastre de discernământ, a ignoranței inevitabile, din cauza felului în care percepem diferit și deformat lucrurile, oameni simpli sau filozofi. Trăim cu niște ochelari invizibili pe ochi, ochelari de cal sau colorați, vedem doar ceea ce ne dorim și ne convine să vedem, doar ceea ce am învățat să vedem. Ne învârtim în cerc, repetitiv, și trăim realități paralele în mințile noastre. Avem oare posibilitatea de a ne ridica deasupra? Poate că iubirea necondiționată este piesa lipsă, așa cum, probabil, și lipsa mamei se resimte în această familie.

Regia: Adrian Sitaru
Distribuție: Bács Miklós, Sinkó Ferenc, Pethő Anikó, Buzási András, Jerovszky Tímea / Imre Éva, Kali Andrea / Tordai Tekla, Györgyjakab Enikő, Marosán Csaba
Scenografia: Carmencita Brojboiu
Operator: Adrian Silișteanu
Efecte vizuale: Digital Apes
VR support: OroBlade
Dramaturg: Csép Zoltán
Asistent regizor: Molnár Levente
Adaptare scenică de Adrian Sitaru după un text colectiv creat de Adrian Sitaru și Alina Grigore. Traducerea în limba maghiară: Andor Horváth.
Bilete: 35/15 lei.

Behind the scene:

Rhythm and Shoes Dance Club
26 aprilie, vineri, 19:00
Studioul de dans Háromszék

Rhythm and Shoes Dance Club din Debrecen este o echipă de dansatori care oferă o experiență de neuitat publicului, cu o producţie de dansuri step americane şi irlandeze. Artiștii acestei echipe îndrumează audiența în anii 1920 și ‘30 și în același timp introduc publicul în ritmuri de dansuri step americane şi irlandeze rafinate.
Bilete: 30/15 lei.

ComedyPunctShow
30 aprilie, marți, 19:00
Teatrul „Andrei Mureșanu”
Comedie, teatru de improvizație în 90 de minute, pentru toate categoriile de vârstă.

ComedyPunctShow“ este un spectacol de teatru de improvizație ajuns la sezonul al 23-lea.

Publicul dă sugestii, iar actorii creează pe loc dedicații muzicale pentru spectatori, poezii ad-hoc, scenete sau jocuri teatrale în care protagoniști pot fi chiar spectatorii.

Este un spectacol de teatru recomandat și copiilor, dar și părinților și bunicilor, nefiind vulgar, iar actorii care evoluează, alături de pianist (improvizatorul muzical) sunt profesioniști prezenți pe toate scenele importante ale țării și nu numai.

Amintim nume precum Ioana de Hillerin, Andreea Bibiri, Bogdan Dumitrescu, Marin Grigore sau Gabi Pândici (improvizatorul muzical, pianist).

Spectacolul s-a jucat atât în țară, cât și în afara ei, la Institutul Cultural Român din Viena (2010), sau în Bruxelles (2016) sau în cadrul Întâlnirii Oficiale de An Nou a Reprezentanței Comisiei Europene în România (2015).

Ca fapt inedit, spectacolul s-a jucat și în tren, de două ori, pe ruta București-Buzău și retur, ca proiect implementat de operatorul feroviar Transferoviar Călători.

Teatrul de improvizaţie este un gen teatral în care nu există text dinainte scris, actorii improvizând replici, scenete, versuri şi cântece, toate acestea pe baza sugestiilor date de public/participanți.

A apărut în România în anul 2003, fenomenul avându-și originea în America anilor 1950, inițiatori fiind Viola Spolin și fiul său Paul Sills. (Chicago, Second City, Paul Sills)

Este un concept 100% practic şi amuzant care deschide noi perspective, punând filtrul creativităţii peste rutina de zi cu zi.

Distribuție: Ioana de Hillerin, Bogdan Dumitrescu, Marin Grigore, Gabi Pândici (pian), Andreea Bibiri.
Bilete: 35/15 lei.

ComedyPunctShow:

Udvaros Dorottya: Majdnem Valaki („Aproape cineva”)
30 aprilie, marți, 20:00
Teatrul „Tamási Áron”

Îndrăgita actriță maghiară Dorottya Udvaros îşi va prezenta noul album de muzică intitulat „Majdnem valaki” („Aproape cineva”), în sala mare a teatrului „Tamási Áron”. Noul album este, din mai multe aspecte, o continuare a celui din 1985. Versurile lui Géza Bereményi explorează, și de această dată, nuanțele fine ale relației bărbat-femeie, atmosfera anilor ’80 fiind înlocuită cu lumea din zilele noastre.

Degeaba au trecut mulți ani de atunci, ideea dragostei tot ne inspiră atât pe mine, cât și pe Géza, și amândoi simțim că încă mai putem să spunem și să întrebăm multe despre această temă”.

La concert, Dorottya Udvaros va fi acompaniată de o formație condusă de Róbert Hrutka.

Membrii formației: Róbert Hrutka – chitară, voce, compozitorul albumei, Ádám Markó – tobe, Domonkos Dely – percuție, voce, Attila Fehérvári – chitară bass, Felicián Kalmus – violoncel, Zoltán Galambos – clape.
Bilete: 40/20 lei.

Teatrul Figura: Trei surori
1 mai, miercuri, 19:00
Teatrul „Tamási Áron”

Traducere în limba maghiară: Kosztolányi Dezső

Operele lui Anton Pavlovici Cehov sunt mereu actuale. Ele povestesc acele secrete ale sufletului care stau la baza unor întrebărilor perene ale vieții și care prezintă, totodată, o provocare atât regizorului, cât și actorilor și publicului. Toți dintre noi avem același vis, anume să cunoaștem fericirea. Ce înseamnă să fii fericit? Este o întrebare pe cât de banală, pe atât de nepătrunsă. Cum putem ajunge

să cunoaștem acest sentiment? Ce trebuie să facem pentru a păstra în noi sentimentul fericirii? Câtă dragoste, afecțiune, voință, perseverență și conștiință implică ea?

Irina, Olga și Mașa sunt surori. Ele trăiesc aparent liniștit, împreună cu fratele lor, Andrei, într-un mediu provincial liniștit în care chiar și aburii ceaiului fierbinte par să se răspândească în aer cu încetinitorul. Timpul curge altfel decât la Moscova – oraș în care doresc cu toții să se reîntoarcă. Trecerea minutelor lente ale provinciei, deschid spații infinite pentru vise mari, planuri, auto-realizare, carieră și iubiri posibile sau, chiar, imposibile. Apoi, brusc, toate acestea se lovesc de o barieră intangibilă în ciuda faptului că bagajele sunt gata pregătite de drum, la fel ca cele trei surori.

Cum și până când poți trăi într-un loc în care fiecare întâmplare este supravegheată de amintirea tatălui și cea a Moscovei a căror imagine se estompează, încetul cu încetul, o dată cu trecerea anilor? Perspectivele fericirii par să se spulbere și se așază, asemenea prafului, pe toate bagajele pregătite pentru Moscova, dar nu numai pe ele, ci pe înseși visele personajelor. Tot ce înainte părea a fi trist ori deprimant, se transformă acum, aproape neobservat, în tragedie, cu toate că ne aflăm într-un spațiu provincial liniștit în care fericirea s-ar fi putut înfiripa în voie.

Regia: Albu István
Distribuția: Bocsárdi Magor, Boros Mária | Szilágyi Míra, Bartha Boróka, Vajda Gyöngyvér, Máthé Annamária, Moșu Norbert-László, Faragó Zénó, Fodor Alain Leonard, Kolozsi Borsos Gábor, Nagy Csongor-Zsolt, Tamás Boglár
Scenograf: Márton Erika
Compozitor: Bocsárdi Magor
Artist plastic: Ferenczi Zoltán
Bilete: 35/15 lei.

Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely”: Depravare
2 mai, joi, 18:00
Sala Kamara

Durata spectacolului: 1 oră şi 40 de minute. Spectacol recomandat peste 16 de ani!

Dragostea și moartea constituie două surse inepuizabile pentru artă. Dar ce înseamnă mai precis dragostea, și ce anume moartea? În ce măsură poate viața să fie înlocuită de artă? Oare ce rămâne din opera cuiva mărturisește fără îndoială despre existența omului?

Scriitorul Bartis Attila, născut la Târgu Mureș, a devenit în ultimii ani un reprezentant esențial al literaturii maghiare contamporane, nu doar datorită romanelor sale („Tihna”, „Plimbarea”, „Sfârșitul”), dar și datorită pieselor de teatru, semnate și – la un moment dat – regizate de el. Prin analizarea deviațiilor iubirii și vieții, piesa „Depravare” (2005) pune sub semnul întrebării noțiunile complexe ale Artei, Egoului, Egoismului și Iubirii.

Regie: Mátyás Zsolt Imre
Distribuție: Nagy István, Magyari Etelka, Tóth Eszter Nikolett, Kiss Attila, Molnos András Csaba
Decor: Albert Alpár
Costume: Szélyes Andrea
Muzică: Bayer Sebastian
Proiecție: Benedek Levente
Regia tehnică: Deák Irén
Sufleur: Czumbil Marika
Bilete: 35/15 lei.

Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely”: Depravare