Utcazene fesztivál, Szimplatz és tűzshow


Lassan, de biztosan kialakul a Szent György Napok „klasszikus” kerete: a kulturális hét és a fesztivál hétvége minőségi tartalommal való „feltöltése” után a szervezők keddi sajtóértekezletén kiderült, hogy az idei városnapokon ismét lesz Sepsiszentgyörgyi Utcazene Fesztivál (SUF) és Szimplatz is.  Ugyanakkor a programfüzet helyett QR kódokat helyeztek ki, az eseménysorozatot pedig tűzshow fogja zárni vasárnap este a Főtéren. 

A Szimplában tartott sajtóértekezleten Józsi Győző elmondta: a 2019-es sikeres próbálkozás után ismét célul tűzték ki, hogy a Szent György téren egy olyan szigetet alakítsanak ki, ahol nem termelnek káros hulladékot.

– Mi komolyan gondoljuk, hogy egy „zero waste” zónát alakítsunk ki, ahol semmilyen olyan csomagolóanyagot, poharat, tányért, evőeszközt nem lehet használni, ami ne lenne újrahasznosítható. Korábban siralmas volt nézni, ahogyan a köztisztasági vállalat alkalmazottai – szó szerint – tonnaszám gyűjtötték be a térről a műanyagot, ezt három évvel ezelőtt megszüntettük, most ugyanerre készülünk – nyilatkozta a Szimpla munkatársa. 

A vállalkozó szerint kezdeményezésükre az önkormányzat olyan szerződést kötött a Szent György térre beálló mintegy húsz büfékocsissal, divatos szakszóval street food-ossal, hogy abban azok vállalták: semmilyen műanyagot nem használnak. 

– Mi évek óta kerüljük az egyszer használatos környezetszennyező anyagok alkalmazását, és azt tapasztaljuk, hogy az emberek – korosztálytól függetlenül – hajlandók betéti díjat fizetni egy visszaváltható pohárért, szívesen adnak néhány lejjel többet egy papírtányérért, ha tudják, hogy ezzel óvják a környezetet – tette hozzá a Szimplatz szervezője. 

A street food fesztiválon leginkább kiemelkedő minőségű szendvicseket, egyedi kézműves söröket és édességkülönlegességeket lehet majd vásárolni. A büfékocsik szerdán foglalják el helyeiket a téren, legtöbbjüket várhatóan már estére beüzemelik. A SzimPlatzon 14 streed food-os, 4 kézműves sörös, két boros és egy röviditalos standnál lehet majd vásárolni. 

A SzimPlatz chill zone-ként fog működni, egy 240 négyzetméteres sátor is helyet kap a helyszínen, ahol különböző stílusú zenét lehet majd hallgatni: jazzt, soul-funk-ot, de underground, techno vagy house stílust is. Nem lesz dübörgő zene, hogy az ne zavarja a lakókat és nyugodtan lehessen beszélgetni, a hangulatért Kónya Ütő Bence a felelős, szervezésében délelőttől késő estig 15 DJ váltja egymást, akik Magyarországról, Kolozs, Maros és Hargita megyéből érkeznek, és itt lesz az utcazenészek egyik emelvénye is. A Szimplatz programját lásd a közlemény végén. 

Az idei év egyik újdonsága, hogy Szent György téren található épületekre videomappinggel is készülnek a szervezők, így még ünnepélyesebbé téve a SzimPlatz hangulatát mindazok számára, akik ellátogatnak a helyszínre. 

Ami az utcazene fesztivált illeti, Martinka János főszervező kijelentette: olyan együtteseket válogattak, akik néhány akkorddal is magával ragadják a közönséget. Kilenc együttes vesz részt, akiket a SzimPlatzon és a Borudvarban is hallhat majd a közönség. 

Fellép többek között a többszörös közönségdíjas BRASSTIME, amely 2018-ban alakult azzal a céllal, hogy megmutassák hogyan is lehet akusztikus fúvós hangszerekkel fesztiválhangulatot, élőzenés showműsort varázsolni bárhol a lehető legtöbb korosztály számára. A zenekar tagjai felsőfokú zenei végzettséggel, illetve sokévnyi zenekari tapasztalattal rendelkeznek, így klasszikus és a könnyűzenében is professzionális szinten játszanak hangszerükön. 

A magyarországi CANDYMAN DUO két tagja nagyzenekaros koncertélményt képes generálni egy igen “egyszerű” recepttel: zakatoló ritmus, erő, dinamika, és dallamosan izgalmas hangszeres szólók, show-szerű előadásmód, cirkuszi akrobatákat idéző színpadi mozgás. 

Az ugyancsak magyarországi BAZSI AND THE BROTHERS társaságot a Rónaszéki fivérek és barátjuk, Bazsi által megalakult breaktánc formáció. A csapat tagjai több mint 20 éve táncolnak. Produkciójukban a látványos breaktáncelemeket humorral ötvözik, kiváló kikapcsolódást nyújtva minden korosztály számára.

Magyarországról érkezik a Naninski és Figaro nevű együttes is, akik egyben nevettetők, táncosok, bűvészek és akrobaták, akik egyedülálló produkciójukkal varázsolják el a közönséget. Gyerekek és felnőttek együtt szórakozhatnak az előadásaikon, a látványos és komikus produkciók mindenki számára maradandó élményt nyújtanak.

Szintén magyar földről jön a Jackberry zenekar, amely klasszikus blues, bluegrass, country és swing dallamokat szólaltatnak meg, kicsit a saját szájuk íze szerint alakítva.

Az indie folkot játszó Jenifer Mohebbi Csíkszeredából érkezik, sajátos hangszínével már számos nemzetközi fesztiválon feltűnt.

A helyiek egy részét valószínűleg nem kell bemutatni, hisz a tradicionális kelta zenét játszó, ír kocsmai hangulatot teremtő, 2011-ben alakult  SELFISH MURPHY ACOUSTIC TRIO sokadik alkalommal lép fel a Szent György Napokon és a sepsiszentgyörgyi népzenészekből álló SPONTÁN ZENEKAR is visszatérő fellépő a városünnepen

Végül, de nem utolsó sorban, 2019 után ismét részt vesz a rendezvényen Hlásznyik Attila látványfestő is.

A részletes programot az esemény honlapján a www.szentgyorgynapok.ro odlalon található, vagy keressék a QR kóddal ellátott plakátokat a belváros területén. 

Hlásznyik Attila – magic spray paint artist

A tűzshow-ról annyit árulunk el, hogy 6-7 perces produkció és a színpadtartó elemektől a kovácsoltvas lámpaoszlopokig minden „tűzben fog állni”, a téren állva gyakorlatilag körbevesz majd a tűz.

SzimPlatz (Szent György tér) programja

Csütörtök, április 28.

15:00-17:30 Buff

18:00-20:30 Dobri

21:00-23:30 Karak

Péntek, április 29. 

12:00-15:30 Meo Culpa

15:50-16:30 SUF – Candyman Duo

16:40-17:20 SUF – Brass Time

17:30-20:30 Urban Vinyl

21:00-23:30 Barna

Szombat, április 30. 

12:00-14:30 Glüon

15:00-15:40 SUF – Naninski&Figaro

15:50-16:30 SUF – Selfish Murphy Ac. Trio

16:40-17:20 SUF – Jackberry

17:30-18:30 VEKT

19:00-19:30 küb_beat

20:00-21:30 Önismereti Diszkó

22:00-23:30 Urban Vinyl

Vasárnap, május 1.

16:30-18:00 Grid

18:30-20:00 Gusoline

20:30-22:00 DJ Beast

FONTOS! Emlékeztetjük a lakókat, hogy április 26-án 19:00 órától kezdődően május 2-án reggel 9:00 óráig forgalomkorlátozásokra kerül sor a belvárosban. Részletek IDE  kattintva olvashatók.