Utcazene fesztivál és gasztronómiai kínálat a városnapokon


A harmincadik Szent György Napok összesített programja negyven helyszínen több mint 170 programpontot tartalmaz, joggal remélhető, hogy mindenki talál magának tetsző kikapcsolódási, szórakozási lehetőséget – hangzott el szerdán a Tein Teaházban, ahol Martinka János, Igyártó Réka és Erdély András ismertette a Sepsiszentgyörgyi Utcazene Fesztivál fellépőit és a gasztronómiai kínálatot, valamint a vasárnap kezdődő városnapok utolsó részleteit.

Martinka János, a Sepsiszentgyörgyi Utcazene Fesztivál (SUF) szervezője emlékeztetett: az addig önálló rendezvényként 2016-ban  integrálódott a Szent György Napokba és ebből mind a két fél nyert.

Egyrészt a minőségi utcazene hangulatteremtő elem minden valamire való vásárban, másrészt a zenészeknek is élmény egy zsibongó tömegben muzsikálni – vélekedett a népszerű Selfish Murphy zenekar alapítója.

Az idei kiadáson összesen kilenc együttes és artistacsapat szórakoztatja a vásári közönséget – mondta Martinka, aki igen „magasról” indította a felsorolást: a miskolci Gulliver Gang Magyarország egyetlen gólyalábas zenekara.

Produkciójuk a szemnek látvány, de a fülnek sem halovány. A szórakoztató utcazenei kavalkád során a közönséget is bevonják a közös éneklésbe. A jazztól a népszerű popslágerekig terjedő repertoárjukat látványos mutatványokkal teszik még lenyűgözőbbé, így csodálkozhat a nagyérdemű tűznyelésen, zsonglőr műsorszámon és óriásbábos huncutságokon. Gyereket és felnőttet egyaránt megszólít az interaktív koncert, amellyel a banda 2022-ben kiérdemelte Egerben a Legeredetibb Utcazenei Performansz elismerést – fejtette ki Martinka János. 

A CandyMen Duo (HU) igazi nagyzenekaros koncertélményt, fantasztikus hangulatot képes teremteni. A palettán: rockabilly, rock, pop, country, blues, humor, zakatoló ritmus, erő, dinamika, és dallamosan izgalmas hangszeres szólók, show szerű előadásmód, cirkuszi akrobatákat idéző színpadi mozgás – ilyen „egyszerű” a kéttagú zenekar sikerreceptje.

Ugyancsak kétszemélyes élőzenei produkció Süle Zsolt (HU) billentyűs, énekes és Egyed Brigitta pantomim művész előadása, amelyben saját szerzemények mellett Presser/Dés/LGT/ Magna Cum Laude slágerek is felcsendülnek. Süle Zsolt dalszerző egyébként Veszprémnek, Európa Kulturális Fővárosának, Gizella- díjazott, zenei nagykövete.

A SUF-nak idén két hazai résztvevője van: a csíkszeredai Jenifer Mohebbi, akinek természetközeli, indie folk dallamait korábban is hallhattuk már a városnapokon és a sepsiszentgyörgyi népzenészekből álló, szintén közismert Spontán Zenekar.

Akit ennyi jó zenész nem derítene jókedvre, annak még mindig ott van a Duo Vagabonds Clowns (HU) fiatal bohócpáros, akiknek az a céljuk, hogy a „bohócgondolkodás” segítségével megvilágítsák az élet derűs oldalát,

Nagy érdeklődésre tarthat számot az egri, öttagú, Lobbanáspont Tűzzsonglőr Egyesület (HU) látványos produkciója is, amely 25 különböző tűzzsonglőr eszközzel szó szerint elkápráztatja a közönséget, és nem először gyűjt maga köré csodálókat Hlásznyik Attila (HU) utcai látványfestő, aki spray-festő tudományát mutatja be

Igyártó Réka elmondta: Sepsiszentgyörgyi Vendéglátók Szövetsége (SVESZ) idén is örömmel fogadta a felkérést, hogy megszervezze a városnapok gasztro részét. A SVESZ alelnöke hozzátette: a hagyományos ételeket a korábbi helyszíneken, a Kórház utca és a Gróf Mikó Imre utca sarka között, illetve a volt Bodok szálló előtti parkolóban találják meg, míg a street-food büfékocsik a színház előtt és a Szent György téren parkolnak majd.

A Borudvar az 56-os emlékparkban (Kónya Ádám Művelődési Ház udvarán) üzemel, ahol a Cricova, a Takács, a Fort Silvan pincészetek, valamint a Farkas, Borbrigád, Wine Dispenser borszaküzletek nedűi mellet, a Szicsek pálinkafőző termékei és a Lucretia Schooner kézműves sörei is megkóstólhatók, de külön kocsiból csapolható a prosecco is.

A Szimpla udvarán egyebek mellett a Csípán pálinkát, a Gramofon és a Domeniul Bogdan pincészet borait, valamint a Zăganu és Bere Carol kézműves söreit ajánlják.  

Szombaton 12 órától kerül sor a Park vendéglő parkolójában a hagyományos ökörsütésre.

Az előadásokra jegyeket az eventim.ro oldalon vagy személyesen a Városi Jegyirodában (Szabadság tér 1. szám) lehet vásárolni. A jegyiroda minden hétköznap 8-kor nyit, és hétfőn és szerdán 16, kedden és csütörtökön 18, pénteken pedig 15 óráig tart nyitva. A tanulók, nyugdíjasok és a nagycsaládos kártyával rendelkezők kedvezményes jegyekre jogosultak, amelyeket a megfelelő igazoló dokumentumok bemutatásával, személyesen lehet kiváltani a jegyirodában.