Utcazene a városnapokon


Az utcazene fontos része a Szent György Napoknak, jelentősen hozzájárul a vásári hangulat színesebbé tételéhez. Az egykori Sepsiszentgyörgy Utcazene Fesztiválból (SUF) kinőtt, majd a Szent György Napokba integrálódó esemény lehetőséget ad a művészeknek arra, hogy közvetlenül kapcsolatba lépjenek a közönséggel anélkül, hogy formális koncertekre vagy rendezvényekre lenne szükség. Ugyanez fordítva is igaz, az utcazenét hallgatva a közönség úgy részesül egy általában magas színvonalú zenei élményben, hogy nem beül egy koncertterembe, még csak egy színpad elé sem kell bezsúfolódnia, hanem séta, vagy éppen egy baráti beszélgetés, egy pohár sör mellett, közvetlen környezetében, semmiféle szűrés, effektus nélkül, csak úgy, „nyersen” hallgathatja a zenét.

Az idei felhozatal igen színes palettán mozog, négy magyarországi és három romániai, abból kettő helyi fellépővel.

Itt lesznek a Rézeleje Fanfárosok, ez egy viszonylag fiatal, 2020-ban alakult együttes, amely elsősorban moldvai népi dallamokat és balkáni tánczenét játszik. Hozzák az eredeti hangulatot, jóllehet ebben a műfajban alighanem egyedüliként – a szaxofon és klarinét, valamint a harmonika, koboz és dob mellett -, trombitát és tenorkürtöt is használnak, ezért aztán az együttesnek egy igen sajátos rezesbanda hangzása van. 

A Folk On 45 akusztikus duót Träger Lili és Szőllősi Lajos alkotja, és leginkább népdal feldolgozásokat adnak elő, igényesen keverve a magyar népzenét a pop-rock műfajjal, részben előre felvett dalokkal, összeolvasztva ezeket, amit mai divatos kifejezéssel mashupnak neveznek. Egy Folk on 45 koncert egy zenetörténeti utazás, ahol útitársunk a modern akusztikus zene és a tradicionális magyar népdal.

Aztán, ha fokozni kell a vásári hangulatot, akkor jön az Egyesült Államokban, Washingtonban született, Magyarországra költözött, Danny, aki azzal lett népszerű, hogy szokatlan hangszeres kísérettel történeteket mesél úgy, hogy teljesen elmossa a határokat a színjátszás és a zene között. Kedvenc hangszere, a nyugat-afrikai dagara és lobi törzsek tradicionális hangszere, a gyl. Ez egy különleges fából készült xilofon, amely 14 darab, apró lyukakkal átfúrt, fából készült kereten függő lopótök fölé épült, és az egész szerkezetet antilopbőrből készült madzagok tartják össze. Játszik ezen kívül még mosódeszka gitáron, a konyharsonán (konyhai mosogatóból készült fúvós hangszer), recyclophone-on (fémhulladékból készült xilofon) és a yaybaharon is (amelyet feltalálója, a török Gorkem Sen, “valós idejű akusztikus húrszintetizátorként” határoz meg).

Az egri Lobbanáspont Tűzzsonglőr Egyesület, amely nappali „műszakban” színes, kavargó, látványos óriásbuborék show-val kápráztatja el a közönséget,   minden bizonnyal a gyerekek egyik kedvence lesz. Este, tavalyhoz hasonlóan, fellobbantják a tüzet, és mintegy 25 különböző eszközzel lenyűgöző tűzzsonglőr produkciót nyújtanak.

A hazai csapatok közé tartozik a Brothers Crew. A Máramarossziget szomszédságában lévő Rónaszékről származó fivérek triója több mint húsz éve foglalkozik breaktánccal, nemcsak Magyarországon, hanem számos más országban is felléptek. Előadásukban a látványos akrobatikus elemeket tánccal és humorral ötvözik. Céljuk, hogy örömet szerezzenek minden korosztálynak, szórakozást nyújtsanak kicsiknek és nagyoknak.

Helyi fellépőnek számít Szávuly Balázs Szilveszter, a gyermekotthonban nevelkedett fiatal, akit „született tehetségnek” neveztek 2022-ben, amikor – mindössze 14 évesen – igen nagyot ment az X-faktorban, egy egy szál gitárral előadott Carson Coma dallal. 

És végül, de egyáltalán nem utolsó sorban fellép a Spontán Zenekar. A sepsiszentgyörgyi népzenészekből álló együttes nélkül nem szerveztek az elmúlt tíz esztendőben valamirevaló utcai zenészmegmozdulást a háromszéki megyeszékhelyen, hangulatteremtő, igényes muzsikájukra idén is biztosan számíthatunk.