Tarja Turunen: A rockban szabad vagyok!


Rég várt pillanata a Szent György Napoknak Tarja Turunen fellépése. Az énekesnőt pár kíváncsisággal vegyes irigy szem is figyeli, miközben határozott léptekkel érkezik: 41 éves, erről azonban csak az ajka körüli mosolyráncok árulkodnak. Igazi rockmúzsához illően mélyen dekoltált fekete ruhában lép be a sajtótájékoztatóra, semmi jelét nem adva annak, hogy két napja még Lengyelországban koncerteztek, az éjszakát meg javarészt utazással töltötték.

A Nightwish énekesnőjeként híressé vált előadóművész szóló karrierén innen és túl ígért dalokat, az amúgy hosszúra tervezett koncert keretében. Vannak dolgok, amelyek megkerülhetetlenek, így a sajtóbeszélgetésen nyilván elhangzott az a kérdés is, hogy miként viszonyul most a korábbi zenekarához. Tarja kedvesen nyilatkozott, elmondta: gyönyörű zenét készítettek akkor és karrierjének meghatározó eleme volt az az időszak, hisz ő mindig a Nightwish egykori énekesnője lesz, azóta azonban eltelt sok idő, a szóló karrieré pedig már hosszabb, mint az együttessel eltöltött évek.

A zenéhez különös viszony fűzi Tarja Turunent. Kifejtette: az utóbbi időben a dalszerzés kiemelt helyen van az életében, egyre magabiztosabb ezen a területen . A szimfonikus és a rockzene világa közt ugyanakkor nem lát ellentmondást, „egyensúlyban tart a kettő” – mondja – hozzátéve, hogy a rockban a szabadságot éli meg, a klasszikus műfaj pedig szakmailag is karban tartja, hisz komoly odafigyelést, sok gyakorlást feltételez.

Ami megtisztelő a sepsiszentgyörgyi közönség számára, hogy az énekesnő és zenekara elsőként a Szent György Napok alkalmából mutatja be a széles közönségnek egyik új szerzeményüket: a csapat kissé megszellőzteti a következő Tarja Turunen lemez anyagát, amelyet hivatalosan majd csak augusztusban mutatnak be.