Szimplatz helyek


Arról, hogy úgy általában az alternatív zenei kultúra pontosan mikor találkozott a street foodal, a minőségi pálinkával és a kézműves sörökkel lehetne filózni egy-egy csapolt mellett. Ugyanakkor erre a kérdésre Sepsiszentgyörgyön létezik pontos válasz: most. Illetve: most fog.

Jelen pillanatban még csupán a Szimplatz előestéjén vagyunk. Hogy micsoda a Szimplatz? Új fogalom, programpont, összetett jelenség és szó: a Szimpla kultúr-rom-kocsma-intézet és a német Platz (‘hely, tér’) szavak összevonásából, a Szent György Napok 2019-es kiadásának átformált helyszíne, amely a korábbi kis színpadot fedi, ezúttal azonban a jellegzetes hangzású zenekarok mellé felsorakoznak a kézműves sörök készítői is. Röviden jó sör és jó zene – minden fesztivál két igencsak fontos összetevője.

A városnapok kulturális programjai már zajlanak: elstartolt az első alternatív koncert is, 26-án, pénteken a Szimpla kertben helyi tűzzsonglőrök bemelegítésével a magyarországi Óperentzia lépett színpadra. Analóg hangzásra törekvő zenekarról van szó, javarészt szintetizátorok széles spektrumán, a műfajnál szinte kötelező vintage KORG-tól elkezdve több eltérő hangzású szintiig sok mindent hallottunk. Visszaköszönt a kora ‘80-as évek elektro hangzása, olyasféle, amivel a Kraftwerk, vagy mostanság a Stranger Things dalszerzői kísérleteznek, illetve a meditatív jellegű hangdrum (hang – két félgömbből álló, idiofon hangszer). A ritmust az ütős hangszerek, dominánsan a dob és cintányér határozták meg, de csatlakozott ehhez a szaxofon is, így az Óperentzia lemezeiről ismert hangzás maradt, a tempó azonban lényegesen fesztiválosabb, táncolhatóbb lett. A koncertnek az idő is kedvezett, a Szent György Napok első részére ugyanis megérkezett a koncerthőmérséklet, ami a bulikedvnek is használ.

Józsi Győző, a Szimpla üzemeltetője láthatóan elégedett a dolgok alakulásával. A koncert jó, és megérkeztek a mindenhez is használható műanyagpoharak, amelyek úgy vannak elkészítve, hogy a tulajdonosa inkább vigye haza, váltsa vissza, de elsősorban többször használja, ezáltal környezetbarátabb fesztiválélményt teremtve. A street foodosok is környezetbarát megoldásokra törekednek, illetve arra, hogy helyi termelőktől szerezzék be az összetevőket.

Persze nem csak a gasztro rész hangzik jól. A Szimplatz zenei felhozatala is illeszkedik ehhez a tudatosan komponált, kifinomult fogyasztói élményhez: a koncertfelhozatal is izgalmas, ezek közül a Woodoo Papa magyarosra fűszerezett blues koncertjét emelnénk ki, illetve az etno-pszichedelikus alapokra építkező Meszecsinkát ajánljuk azok figyelmébe, akik nem csak étel- és italkülönlegességekre vágynak, hanem kiváló zenei élményekre is vadásznak.