Szent György Napok 2019 – KULTÚRKERT – TELJES PROGRAM – VÁSÁR – VIDÁMPARK


Idén is a Székely Nemzeti Múzeum miliőjének megfelelő programmal várja látogatóit a Kultúrkert – mondta el a Szent György Napok szerdai sajtóértekezletén Vargha Mihály, az intézmény igazgatója. A Bartók teremben jelen volt még Czimbalmos-Kozma Csaba városmenedzser, aki a vásárral kapcsolatos tudnivalókat ismertette, és Bodor Lóránd, a Sepsi Rekreatív igazgatója, aki a vidámparkkal és szórakoztató programokkal kapcsolatos információkat mondta el.

Varga Mihály beszámolt arról, hogy az intézmény Magyar Örökség Díjban részesült, ami már csak azért is rendkívül megtisztelő, mert nem egy miniszter, vagy egy valamilyen hivatalos testület ítéli oda, hanem alulról jövő kezdeményezésből, több száz jelölt közül választják ki a kitüntettet. Az igazgató elmondta: az érdem nem annyira a mostani alkalmazottaké, hanem sokkal inkább azoké, akik 150 évvel ezelőtt , pénz és taps nélkül,megálmodták és létrehozták a múzeumot, és akikről egy kisfilmet is bemutatott, amit levetítenek hétvégén a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében tartandó díjátadó ünnepségen is.

Czimbalmos-Kozma Csaba városmenedzser elismételte a színpadok kiosztását (főszínpad, közösségi színpad, kultúrkerti színpad, ifjúsági színpad, Szent György téri színpad) a kézműves vásár (a Székely Nemzeti Múzeum előtt, a Kós Károly utcában, a Mihai Viteazul Főgimnázium és a Kriza János utca sarka között, illetve a Gróf Mikó Imre utcában) és a lacikonyhák (Lábasház előtt, a Bodok hotel parkolójában és Romudvarban) helyszíneit.

Bodor Lóránd elmondta: az összes gyerekjátszótér az Aréna parkolójába költözik, ahová egy régi autó kiállítást is berendeznek. A helyszínre, május 3-a és 5-e között, 10 és 22 óra között félóránként jár autóbusz.

Ami a kultúrkerti műsort illeti: a programot május 3-án, pénteken, 15 órától a Codex együttes (Sepsiszentgyörgy – Csíkszereda) reneszánsz zenei koncertje nyitja, majd három jazz koncert következik: 17 órától a kolozsvári Rubié Trió, 19 órától a budapesti Tóth Sándor Quartet, 21 órától pedig a sepsiszentgyörgyi Free Connection muzsikál.

Május 4-én, szombaton, a blues és a világzene mellett már a népzene és néptánc is megjelenik a színpadon. 15 órától a szegedi Rambling Blues Trio bluest, 17 órától a budapesti Patak Zenekar világzenét játszik. 18 óra 30 perctől a Százlábúak és Százlábacskák néptánc előadása következik, majd 20 órától a budapesti Dűvő Zenekar népzenei koncertje következik. Az estet blues zárja, 21 óra 30 perctől a szegedi Blues B. R. Others lép fel a Kultúrkert színpadán.

Május, 5-én, vasárnap, déli 12 órakor, István Ildikó és barátai ismét egy gyermek táncházzal örvendeztetik meg a kicsiket és nem csak, 15 órától a sepsiszentgyörgyi Borvilági együttes megzenésített verseket ad elő, 17 órától a szintén helyi Jazzpar trió koncertezik. A 18 órától fellépő marosvásárhelyi Maros Táncegyüttesnek nem kell különösebb cégér, az idei Szent György Napok kultúrkerti zárókoncertjét pedig a budapesti jazz együttes, a Vintage Dolls adja 20 óra 30 perctől.   

A szervezők néhány kedvcsináló dalt is bejátszottak Swingoperett, avagy operettslágerek modern értelmezésben című műsorból. Az előadásra a Sepsi Arénában kerül sor, április 28-án (vasárnap) 19 órától. Jegyet váltani a Városi Jegyirodában (nyitva tartás hétköznap 9-től 16 óráig, pénteken 9-től 14 óráig) és a biletmaster.ro honlapon lehet, illetve Brassóban, a Vitorlás könyvesboltban, Kézdivásárhelyen a Vigadóban és Baróton a Városi Művelődési Házban. Akárcsak a tavaly, a jegyek húsz százalékát a szervezők kedvezményes áron ajánlják fel nyugdíjasoknak és diákoknak. Kedvezményes jegyet – az erre jogosító irat felmutatásával – kizárólag személyesen, a jegyirodában lehet (interneten csak teljes árú jegy váltható).

A Kultúrkertben kap helyet idén is a borudvar.

Jó hír, hogy a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház még egy előadást bevállalt a Romlás című produkcióval, ugyanis a meghirdetett előadásra (május 2-án, csütörtökön, 18 órától) másfél nap alatt az összes jegy elkelt. A társulat a következő napra, rendhagyó módon, tehát péntekre, május 3-ra, ugyancsak 18 órától, szintén a Kamarateremben, még vállalt egy előadást. Jegyár: 35/15 lej.

Kevésbé jó hír, hogy egy programváltozásra is sor került. A gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház A három nővére, amelyre az eredeti program szerint május 1-jén (szerdán) 19 órától került volna sor, négy nappal korábban, vasárnap, április 28-án, 19 órától lesz a Tamási Áron Színházban. Akik esetleg már vásároltak belépőt és az új időpont nem felel meg, azok természetesen visszaválthatják jegyeiket a Városi Jegyirodában.

Deák Gyula, a Háromszék táncegyüttes igazgatója is ajánlott egy extra előadást a Szent György Napok alatt: a társulat saját termében előadja a Vágják az erdei utat című nagysikerű produkciót a tánc világnapján, április 29-én 19 órától.

A város vezetői idén is leróják tiszteletüket azok előtt, akik a mai értékvesztett világban kitartanak a kereszténység két alapértéke: a család és a házasság mellett. Elvárják a polgármesteri hivatal esketőtermében azokat, akik arany- vagy gyémántlakodalmukat ünneplik, azaz 1969-ben, vagy 1959-ben kötötték össze sorsukat. Jelentkezni április 5-éig lehet a polgármesteri hivatal 25-ös szobájában (hétfőtől péntekig 9 és 15 óra között), vagy a 0267 316 365, illetve a 0737 433 028-as telefonszámon.