Szent György Napok 2019 – KULTURÁLIS HÉT – SZENT GYÖRGY NAPI ZENEI CSEMEGE


Gyorsan fogynak a jegyek a Szent György Napok kulturális hetére: jelentjük, hogy takarítva elfogyott az összes jegy a Kolozsvári Állami Magyar Színház Illegitim című előadásaira, és a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház Romlására is.

Félig „megtelt” már a Krisztus Király Templom is, a Sebestyén Márta, Szamosi Szabolcs és a Campanella Gyermekkórus által adott nyitóhangverseny iránt is óriási érdeklődés tapasztalható.

Zajlik a jegyárusítás a bábelőadásokra is, itt egységes jegyárak vannak, kicsiknek, nagyoknak egyaránt 10 lejbe kerül a belépő. A Szent György Napok idén éppen a húsvéti vakáció idejére esnek, így viszonylag kisebb esély van arra, hogy óvónők, tanítónők csoportosan vigyék bábszínházba a gyerekeket – a produkciók gyakorlatilag szabadelőadásként futnak.

Végül, de egyáltalán nem utolsó sorban, egy igazi zenei csemegét jelenthetünk be, egy új Szent György Napos helyszínen, a Sepsi Arénában. A jegyek árusítása hétfőn, március 18-án kezdődik.

SWINGOPERETT, avagy operettslágerek modern értelmezésben

Bizonyára nagyon sokan ismerik a „Mi muzsikus lelkek” című dalt. Ha beülnek egy operett koncertre, nyilván a dal kísérete a megszokott hagyományos hangszereken nótázó lassú ritmusban hangzik fel. De ha majd eljönnek a Swingoperett előadásra, ugyanez a nóta Bársony Bálint zenekarával többek között szaxofonon, dobbal, elektromos gitárral szólal meg, egy kicsit bossa novás, jazzes hangszerelésben, amely új színt ad a dal világának, moderné teszi azt, ám ez nem nyomja el az operett alapadottságait.

Ugyancsak új köntösben, új kísérettel, táncos ritmusban szólalnak meg a sokak által annyira szeretett operettslágerek: a Táncolnék a boldogságtól, Jaj, cica, Te rongyos élet, Egy dunaparti csónakházban, Budapest te csodás, Hétre ma várom, Legyen a Horváth kertben, Jöjjön ki Óbudára, Cintányéros cudar világ és megannyi sok más kedvenc.

Úgy kell az egészet elképzelni, mintha ezeket a dalokat Frank Sinatra, Michael Bublé vagy Robbie Williams zenekarával adnák elő. Ezt hívják crossover zenének, muzsika, amelyik keresztezi a zenei világokat, de megtartja az egyes zenei stílusok, műfajok értékeit. Vagyis, a Swingoperett koncerten operett dallamokat hallanak modern, trendi ritmusban.

Ennek a régi, de mégis új műfajnak a legavatottabb szakértője és megszólaltatója Bársony Bálint Artisjus és Fonogram díjas szaxofonművész, zenész, zeneszerző, koncertek, hangfürdők, gyermekzenei programok szervezője, aki öttagú jazz-zenekarával már többször bizonyította az Operettszínház darabjaiban, hogy az operett és más műfajok könnyedén megférnek egymás mellett. A különleges élményt a Budapesti Operettszínház, a magyar musical és a popzene kiváló szólistái teszik felejthetetlenné.

Falusi Mariann Artisjus-díjas magyar dzsesszénekes, rádiós- és televíziós műsorvezető, színésznő, a Pa-Dö-Dő együttes tagja, aki újabban Presser dalaival adott ki lemezt, amelyekből a Szent György Napokon is elénekel néhányat. Dancs Annamari hosszú erdélyi popkarrier után az Operettszínház szólistája lett. Most ismét szülőföldjén lép fel műsorában a legnépszerűbb operettek nagy slágereit énekli el, de hoz újdonságokat is. Veréb Tamás színész, énekes, a 2016-os Sztárban sztár győztese, és aki korábban a musicalirodalom első 19 éves Rómeójaként elénekelte az Operettszínházban a Rómeó és Júlia címszerepét, és ifjú Laki Péter, Marsall-díjas nagyszerű táncos-komikus, musical-színész, az Operettszínház egyik legtöbbet foglalkoztatott férfisztárja.

A közönség egy olyan zenei élmény tanúja lehet, amellyel mai hangzásban ismét átélhetik az örökzöld dalok csodálatos világát.

Az előadásra a Sepsi Arénában kerül sor április 28-án (vasárnap), 19 órától. A teljes árú jegy 40 lejbe, a kedvezményes 20 lejbe kerül.

Jegyet váltani a Városi Jegyirodában (nyitvatartás hétköznap 9-től 16 óráig, pénteken 9-től 14 óráig) és a biletmaster.ro honlapon lehet, illetve Brassóban, a Vitorlás könyvesboltban, Kézdivásárhelyen a Vigadóban és Baróton a Városi Művelődési Házban.

Akárcsak a tavaly, a szervezők a jegyek húsz százalékát a nyugdíjasoknak és a diákoknak kedvezményes áron ajánlják fel. Kedvezményes jegyet – az erre jogosító irat felmutatásával – kizárólag személyesen, a jegyirodában lehet váltani (más városokban és interneten csak teljes árú jegy kapható).