Szent György lovag legyőzte a sárkányt


Nem jött be a sárkány terve: jóllehet ultimátumot adott, hogy szerda délután jön a Főtérre a szűzért, és a Háromszék stúdiótermében annak rendje és módja szerint felöltöztették, elsiratták és elbúcsúztatták a város megmentését élete árán is felvállaló hajadont, amikor egy pajzson kihozták a színházból, fehér lovon előugratott Szent György lovag. A mintegy háromezer gyerek és felnőtt előtt többször körbelovagolta a meglepett bestiát, számos nyílvesszőt eresztett bele, és amikor ez sem volt elég, a kicsik üdvrivalgása közepette, lova hátára felállva, leszúrta, mint 1700 évvel ezelőtt élt híres elődje tette.

A Szent György-legenda azt a keresztény meggyőződést fejezi ki, hogy a hit megszünteti a démonok uralmát, és a gonoszt minden alakjában legyőzi.

Ma este nagyléptékű nyitókoncertre kerül sor Sebestyén Márta népdalénekessel, Szamosi Szabolcs orgonaművésszel és a Plugor Sándor művészeti Líceum Campanella kórusával, amelyen meghallgathatjuk, hogy miként fonódik össze a kissé misztikus egyházi zene a népzenével.

Ezt követően „elszabadul” a 28. Szent György Napok eseménysorozata, amelynek programfüzetében 239 programpont szerepel.

Az idén kilenc napos kulturális „héten” öt színházi előadás lesz a galaci, bukaresti, kolozsvári, temesvári és a gyergyószentmiklósi társulatok előadásában, de lesz zene is, mások mellett fellép Udvaros Dorottya és a Snaps Vocal Band, és idetartozó kiemelt előadás a Swingoperett, avagy operettslágerek modern értelmezésben, amelyre a Sepsi Arénában kerül sor. Ez egy crossover zenei produkció, ahol az operett klasszikus slágereit, Bársony Bálint vezetésével, szaxofonnal, elektromos gitárral és dobbal adják elő, a magyar operett, musical és a pop előadóművészei, Dancs Annamari, Falusi Mariann, Laki Péter és Veréb Tamás. Lesz ír és amerikai sztepptánc a debreceni Rhythm and Shoes együttes előadásában, lesznek külön irodalmi műsorok, író olvasó találkozók, de nem feledkeztek meg a gyerekekről sem, öt nagyszerű bábtársulat összesen 16 előadást tart a kicsiknek.

Lesz egyéb ínyencség is, például Előd Ágnes drónszobrász bemutatja lebegő, alakjukat változtatni képes, fényforrással felszerelt, 50-60 tagú drónraja által kirajzolt szobrait, és bemutatót tart Magyarország legnagyobb, több mint kétezer darabból álló hangszergyűjteménye, a kecskeméti Leskowsky Hangszergyűjtemény. Május 1-jén mozgásmajális lesz a közeli Sugásfürdőn, majd az utolsó három nap és három éjjel áll a bál, öt szabadtéri színpadon gyakorlatilag megállás nélkül folynak a koncertek.

A főtéri Főszínpadon a mainstream zenét játszó együttesek lépnek fel, a Székely Nemzeti Múzeum udvarán lévő Kultúrkertben a népzene, jazz, blues és világzene jeles képviselői muzsikálnak. A Közösségi színpadon a város aprónépe bizonyítja tehetségét, de – a rendezvény integratív jellegét bizonyítandó – itt rendezik az Outsider Music festet, a speciális igényű gyerekek és felnőttek által alkotott együttesek fesztiválját,  az Ifjúsági színpadon pedig a szabályokat nem ismerő feltörekvő csapatok döngetnek. Az ötödik színpad a Szimplatzon lesz, ahol megkísérlik megrendezni Románia legtisztább fesztiválját, a finom street food mellé minőségi kézműves söröket kínálnak, az ehhez illő alternatív zenei felhozatallal.

A főszínpadon több mint 700 perc élő zene lesz, amelyet 4 országból, 11 fellépő ad elő 7 zenei stílusban, többek között olyan romániai együttesek  mint a Bagossy Brothers, vagy a Holograf, Magyarországról a 30Y és Freddie, a húszmillió eladott albumon túljutó olasz Ricchi e Poveri, a koronát pedig a finn világsztár, az ex Nightwish énekes, Tarja Turunen teszi fel, aki a vasárnap esti tűzijáték előtt a zárókoncertet adja.