Ölelkező műfajok | Swingoperett az Arénában


A Sepsi Aréna küzdőterén vasárnap ölelkezett az operett és a jazz. A Swingoperett afféle crossover zene: keresztezi a zenei világokat, de megtartja az egyes zenei stílusok, műfajok értékeit. Nem sérül sem az operett zeneisége, sem a szvingé, sőt: a két műfaj együttes hangzásában szólal meg az, ami addig különbözött.

A Swingoperett cím – és mint műfaj – alkalmi lelemény, bár nem előzmények nélküli. Kálmán Imre, Ábrahám Pál vagy Lehár Ferenc dallamvilágára hatottak a korabeli amerikai zenék is. Kálmánnál a foxtrott gyakran megjelenik, gondolhatunk a Bajadér Rókatáncára, de még olyan klasszikus darabban is előfordul, mint a világon a legtöbbet játszott operett, a Marica grófnő. Mindezeken túltesz a húszas évek legvégén született, A chicagói hercegnő című operettje, melyből több részlet is elhangzott, és amelybe a zeneszerző dzsesszes amerikai stílusú számokat is belekomponált. A színrevitelben korjellemzőként és a főszereplők konfliktusaként ütközik a bécsi valcervilág és az újvilági dzsessz. Ez utóbbi Európában akkortájt forradalminak hatott, és éppen igyekezett utat törni magának az öreg kontinensen is. Kálmán Imre szellemes zenei ötlettel mutatta meg darabjában, hogy a különbözőségek ellenére miként tud eggyé válni a kétféle kultúra hangzása. Ha viszont megfordítjuk: egy régi zenés hollywoodi film végül is „amerikai operett”. Nyilván nem a bécsi világot tükrözi, hanem valamelyik amerikai nagyvárosét. Hiszen a zene mégiscsak ugyanonnan merít, az emberi érzésekből, amelyek mindenhol ugyanazok – függetlenül a zenei közegtől.

Az Arénában egy különleges zenés utazáson vettek részt a nézők a tegnap és a ma zenei világában, amelynek vezetője a műfaj legavatottabb szakértője és megszólaltatója Bársony Bálint Artisjus és Fonogram díjas szaxofonművész. Felléptek a magyar operett, musical és popzene kiválóságai: Falusi Mariann Artisjus-díjas magyar dzsesszénekes, rádiós- és televíziós műsorvezető, színésznő, a Pa-Dö-Dő együttes tagja, Dancs Annamari, aki hosszú erdélyi popkarrier után lett a budapesti Operettszínház szólistája, Veréb Tamás színész, énekes, dalszövegíró, aki egyaránt otthon van a musical, az operett, a slágerzene világában is, és aki pár évvel ezelőtt megnyerte a Sztárban Sztár vetélkedőt, ifjú Laki Péter, Marsall-díjas nagyszerű táncos-komikus, musical-színész, az Operettszínház egyik legtöbbet foglalkoztatott férfisztárja, valamint – meghívott előadóként – az alig 14 éves Zöldi Lara, aki Sepsiszentgyörgyről indulva a Sztárban sztáron keresztül meg sem állt a Madách Színházig.

Elhangzott: Dancs Annamari, szinte napra pontosan 21 évvel ezelőtt érte el első áttörő sikerét, amikor 1998-ban, a Szent György Napok színpadán a Titanic főcímdalát, a My heart will go on című Celin Dion számot énekelte magyarul, így elmondható, hogy a Szent György Napoktól indult ez az azóta is felfele ívelő pálya, és dicséretes, hogy – nem feledve gyökereit – mindig szívesen tér ide vissza.

Ami a fogadtatást illeti: az ezret jóval meghaladó közönség a harmadik számnál tapsolt, az ötödiknél már énekelt, ami ékes bizonyítéka annak, hogy az operettre kosztümösen és modern feldolgozásban egyaránt van igény Háromszéken és környékén, hisz a parkolóban bőven álltak Hargita, Maros és Brassó megyei gépkocsik.