Made in Sepsi ArtBrunch – Kóstolj bele a művészetbe! 


Az ArtBrunch kóstolót nyújt a sepsiszentgyörgyi kortárs képzőművészeti életbe, az alkotók műtermeinek meglátogatása által. A kis csoportos látogatások lehetőséget nyújtanak a képzőművészek megismerésére, az érdeklődők párbeszédet alakíthatnak ki a művészekkel és bepillantást nyerhetnek abba, hogyan, milyen anyagokból és milyen módszerekkel alkotnak.

Az ArtBrunch keretében a képzőművészek egy kis harapnivalóval, teával, innivalóval látják vendégül az érdeklődőket, akikkel ebben a formában kötetlenebb beszélgetést tudnak folytatni. Így választottuk mi is a „brunch” mintájára a késő délelőtti időpontokat, illetve a délutáni időpontok egy szerényebb estebédre szolgáltatnak alkalmat. A műtermekben felkínált kóstolókat kiemelt szponzoraink támogatták. 

Az ArtBrunchon a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, amelyet ezen a linken lehet megtenni, a helyek száma korlátozott.  Minden műterem-látogatásra maximálisan 10 fő regisztrálhat, kivételt képez a MAGMA Kortárs Művészeti Kiállítótérben zajló találkozó, ahol maximálisan 20 főt tudunk fogadni. 

Az ArtBrunch – Finisszázson, a sepsiszentgyörgyi képzőművészek műterem-látogatásának záróeseményén (2023. április 27-én, csütörtökön, 19 órától) a meglátogatott alkotók egy-egy műalkotása lesz kiállítva az Erdélyi Művészeti Központban. Erre az eseményre nem szükséges az előzetes bejelentkezés.

Program:
Április 24., hétfő
11:00 Vargha Mihály szobrászművész (Csíki utca)
17:00 Petrovits István szobrászművész (Domb utca)
Április 25., kedd
11:00 Simó Enikő textilművész (városközpont)
17:00 Nicu Barb festőművész (105-ös blokk)
Április 26., szerda
11:00 Miklóssy Mária, Albert Levente és Éltes Barna képzőművészek (Temető utca)
18:00 Izsák Előd, Koter Vilmos és Vetró Bodoni Barnabás (Baji) képzőművészek (MAGMA)
Április 27, csütörtök
19:00 ArtBrunch Finisszázs – pop-up kiállítás az eseménysorozatban részt vevő képzőművészek munkáiból. Helyszín: Erdélyi Művészeti Központ (Olt u. 2. sz.), földszinti kiállítóterem

A művészek

Vargha Mihály (1961) szobrászművész 1990 óta a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum képtárának, a Gyárfás Jenő Képtárnak az alkalmazottja, majd vezetője. 2007 óta a Székely Nemzeti Múzeum igazgatója. Nagyobbrészt kőből és fából, rendszerint félkészen a természetben, a fásfészerben „talált”, többnyire már gazdag előélettel rendelkező darabokból faragja, állítja össze, hol bálványszerűen antropomorf, hol minimalista totemeket idéző szobrait.

Petrovits István (1945) szobrász 1990-től szobrászat tanár a sepsiszentgyörgyi  Plugor Sándor Művészeti Líceumban, ahol 2009-ig tevékenykedik. Kis- és térplasztikákat, plaketteket, köztéri szobrokat készít, egyaránt otthonos a fa, a kő és a bronz megmunkálásában, de dolgozik alumíniummal, kerámiával és vasbetonnal is. Köztéri művei az erdélyi és a magyar történelem kiválóságait ábrázolják. A nonfiguratív jelleg főként kisplasztikáira jellemző, újabb alkotásai modern felfogású portrészobrok és domborművek.

Simó Enikő (1943) textilművész, díszlettervező 1968-70 között a medgyesi Târnava textilgyár textiltervezője, 1971-2000 között a brassói Arlechino Bábszínház báb- és díszlettervezője, nyugdíjazásáig. Több műfajú és változatos technikájú művész. Textilművészeti munkái mellett készít festményeket, egyedi grafikákat, térplasztikákat. Jellegzetes művei a textilanyagot, jellemzően a szalagot más anyagokkal kombináló konstruktív felfogású, épített textilképei.

Nicu Barb (1979) festőművész a jászvásári George Enescu Művészeti Egyetemen végzett, 2013-tól a sepsiszentgyörgyi Lakóca Egyesület alapító tagja. Számos egyéni és csoportos kiállításon, képzőművészeti táborban vett részt Spanyolországban, Németországban, Szlovákiában, Magyarországon és Romániában. Ars poeticája szerint: …nem számít más, csak az alkotás öröme. Az eklektika híveként, nem az irányzatokat, trendeket tartom lényegesnek, hanem az őszinteséget és a teljes művészi szabadságot. Az érzelmek fontosabbak számomra, mint a fogalmak, a technikát pedig egy szabályok által nem kötött játéktérnek tekintem.”

Miklóssy Mária (1940) festő, grafikus 1971-től a Plugor Sándor Művészeti Líceumban rajztanár nyugdíjazásáig. Művészete jól illeszkedik be az európai avantgárd század eleji tanulságait szintetizáló, azt sajátos kelet-közép-európai ízekkel megtöltő nemzetközi formanyelvbe. Festményei, bár egy korábbi művészeti korszak klasszikus formanyelvén szólalnak meg, mégis a kortárs trendek sorába illő, úgynevezett nőművészeti megnyilvánulásként is felfoghatóak.

Albert Levente (1959) autodidakta képzőművész, a sepsiszentgyörgyi Háromszék napilap fotóriportere. 1986-tól rendszeresen állít ki hazai és nemzetközi tárlatokon vegyes technikával készült grafikát, installációt, festményt. Művészi munkásságát az anyagok ihletetten szabad, érzékeny használata és társítása jellemzi. Formázott képeinek, grafikáinak, assemblage-ainak elvont formái és puritán színvilága, rusztikusan alakított felületei, az anyaghasználatban rejlő kulturális jelentéstartalmak archaikus felhangokkal modulált kortárs üzenetei.

Éltes Barna festő, szobrász 2008-2014 között tanít a Plugor Sándor Művészeti Líceumban, 2015-től a Székely Nemzeti Múzeum gyűjteménykezelője. Az önként vállalt hagyományos életforma és természetközeliség meghatározza műalkotásainak tematikáját, anyag- és eszközhasználatát. Számos köztéri szobra található itthon és külföldön egyaránt.

Izsák Előd (1980) képzőművész az intermédia területén kutat és alkot. Vizsgálja a képalkotás perifériás területeit, illetve a vizuális ingerek alkotói művészi kifejezéseit. Munkásságának fontos részét képezni a személyes idő vizuális reprezentációja.

Koter Vilmos (1982) képzőművész alkotásaival számos kiállításon volt jelen különböző országokban, többek között Indiában és a dél-koreai Geumgang Biennálén. A munkáin keresztűl kritikusan kutatja és vizsgálja a társadalmi, politikai élet aspektusait, valamint a mindennapi világunk problémáit, köztéri művészeti beavatkozások és akciók, performanszok, installációk, videó és grafikai művek formájában.

Vetró-Bodoni Barnabás (1977) művészeti közvetítőként definiálja magát, társalapítója, három éven keresztül művészeti munkatársa a Magma Kortárs Művészeti Kiállítótérnek. Fanzinokat gyárt, kreatív workshopokat irányít, installációkat épít, a Beszélő szemek rádióműsor alapítója, szerkesztője 2015 óta. Illusztrációkat készít, rovatot vezet a Cimbora ifjúsági folyóiratban, vizuális művészet órákat tart a helyi Művészeti Népiskolában. A Városimázs Iroda számára készít grafikai terveket.

Az eseménysorozat szervezői: Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala, Kónya Ádám Művelődési Ház, Erdélyi Művészeti Központ, Magma Kortárs Művészeti Kiállítótér, Andrei Mureșanu Színház, Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy.
Támogatók: IndiVino, Diószegi Pékség, Bertis, Choco Pack, Tribel FF