Közönségtalálkozó Alina Nelega íróval


Alina Nelega dramaturg, rendező és író, a román színház egyik legkiemelkedőbb alakja. Kétszer részesült UNITER-díjban a www.nonstop.roés az „În trafic” című darabjaiért.  A Heidelberger Theatrestueckemarkt az Európai szerző díjával tüntette ki az „Amalia respiră adânc” című darabjáért, amelyben az emberi természet belső világait tárja fel a nézőinek. 

Az utóbbi években Alina Nelega a szépirodalom terén is megmutatta tehetségét. 2019-ben jelent meg a  „ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat” című regénye a Polirom Kiadónál, amelyért 2020-ban az Observatorul Cultural folyóirat irodalmi díjában részesült. A címmel ellentétben, a mű egy olyan lélegzetelállító történetet mutat be, amely betekintést nyújt egy kislány, később pedig egy fiatal nő életébe Erdély sötét 80-as éveiben, végig fenntartva az olvasó figyelmét.

2021-ben szintén ennél a kiadónál jelenik meg az „un nor în formă de cămilă”  című regénye, amelyért 2021 októberében „Sofia Nădejde” női irodalmi díjat kap, majd 2022 áprilisában a „Radio România Cultural” díjával tüntetik ki. Ugyanazon év októberében a jászvásári FILIT  fesztivál keretében ítélik neki oda a diákok részéről „Az év legkedveltebb könyve” díjat. 

Április 27-én, csütörtökön 18 órai kezdettel a 30. Szent György Napokon a Bod Péter Megyei Könyvtár és az Observator Cultural folyóirat közönségtalálkozót szervez Alina Nelega íróval, aki az Andrei Mureșanu Színházban várja Önöket egy beszélgetésre az esztétikai, társadalmi és politikai téttel bíró irodalomról. Az író beszélgetőtársa a folyóirat igazgatója, Carmen Mușat irodalomkritikus lesz.

Időpont: 2023. április 27., csütörtök, 18:00 óra
Helyszín: Andrei Mureșanu Színház
Beszélgetőtárs: Carmen Mușat irodalomkritikus