Kiemelkedő irodalmi programok a 30. Szent György Napokon


Két igen „kemény” hölggyel találkozhatunk az idei Szent György Napok irodalmi programjain: Durica Katarinát és Alina Nelegát egyaránt a (kiszolgáltatott) nők sorsa, belső vívódása is foglalkoztatja. 

Durica Katarina Felvidéken született, Brüsszelben él, de dolgozott Egyiptomban és Jordániában, forgatott női börtönben és afrikai árvaházban, tudósított parlamenti választásokról és külföldi tüntetésekről, foglalkozott a kelet-európai prostituáltak és az illegális béranyák helyzetével – szóval életpályája nem feltétlenül követi azt, amit felületesen női életmodellnek szoktunk nevezni. 

Rendre darázsfészekbe nyúl, tabukat döntöget. Könyvei kordokumentumok, a valóság és a szépirodalom ötvözetei. Eddig megjelent öt regényét átszövi a nőket érintő társadalmi sztereotípiák lebontása.

A rendes lányok csendben sírnak című regénye a 90-es évekbeli dunaszerdahelyi maffia női áldozatairól szól, több száz interjút készített hozzá áldozatokkal, túlélőkkel, elkövetőkkel. A regényből készült színpadi adaptáció a Vígszínházban jelenleg is műsoron van.

Városi rókák című regényében azt jeleníti meg, hogy miként csapják be a kiskorú lányokat a szegény régiókban, és hogyan kényszerítik őket prostitúcióra. 

Durica Katarinával április 26-án, szerdán, 18 órakor, a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron termében Máthé Kincső, a Rádió GaGa Háromszék műsorvezetője beszélget.

Alina Nelega, egyetemi tanár, dramaturg, rendező és író, a román színház egyik legkiemelkedőbb alakja, kétszer részesült UNITER-díjban, az utóbbi években a szépirodalom terén is megmutatta tehetségét, könyveit kilenc nyelvre, köztük magyarra is lefordították. 

2019-ben jelent meg a  „ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat” című regénye, egy olyan lélegzetelállító történettel lapjain, amely betekintést nyújt egy kislány, később pedig egy fiatal nő életébe Erdély sötét ‘80-as éveiben.

Alina Nelegával április 27-én, csütörtökön 18 órai kezdettel az Andrei Mureșanu Színházban Carmen Mușat irodalomkritikus beszélget.