Kezdetét vette a 28. Szent György Napok!


Miután Szent György lovag a főtéren elpusztította a sárkányt, és ismét bebizonyította, hogy a hit a gonoszt minden alakjában képes legyőzni, felszusszanhat és ünnepelhet a város, indulhat a 28. Szent György-napok rendezvénysorozata.

A nyitóeseményén, a Krisztus Király templomban a házigazda Dávid György plébános felidézte: éppen tíz éve annak, hogy a svájci Montreux-ből átépített orgona megszólalt a Szent György-napokon. Rámutatott: Szent György istenben bízott, amikor nem félt szembeszállni a gonosszal.

Nézzünk szembe félelmeinkkel, a gonoszság bénító hatalmával, ne féljünk áldozatokká lenni – mondta Dávid György.

Antal Árpád polgármester nyitóbeszédét „jó hírrel” kezdte: a derék lovag a város főterén megölte a sárkányt, de figyelmeztetett: ez a város, „csak ritkán és rövid ideig lehet felszabadult és vidám”.

Olyan sárkányok fognak megjelenni, amelyek kultúránkra, nyelvünkre, szimbólumainkra törnek, és olyanok is, amelyek fanyalgásukkal, negatív hozzáállásukkal próbálják elvenni jókedvünket. Ez nem sikerülhet, hiszen Sepsiszentgyörgy nem csak egyszerűen egy lakóhely, hanem a szülőföldünk, és ennélfogva nekünk a világ közepe – fejtette ki Antal Árpád és hivatalosan is megnyitottnak nyilvánította a 28. Szent György-napokat.

Ezt követően, a múlt héten még a világ egyik legnagyobb színpadán, a New York-i Carnegie Hallban koncertező Sebestyén Márta népdalénekes, Szamosi Szabolcs orgonaművész, aki közel húsz éve a pécsi bazilika orgonistája és zenei vezetője, valamint a Plugor Sándor Művészeti Líceum Lőfi Gellért vezette, az ország legjobb gyerekkórusának választott Campanella kórusa adott felejthetetlen koncertet, bizonyságul annak, hogy ihletett előadással, a szakrális és a népzenei motívumok olyan ötvözetét lehet létrehozni, amely mindkét műfaj előnyére válik. A műsor gerincét Kodály és Bartók művek és gyűjtések alkották, részlet hangzott el Tolcsvay László Magyar Miséjéből, a program a helyhez illő vallásos énekekkel és orgonaművekkel zárult.