Ilegitim – van-e „becsületes” besúgó?


Csúcstechnikával, virtuális szemüveggel (is) nézhette csütörtökön a kolozsvári Állami Magyar Színház Ilegitim című előadását a nagyérdemű publikum. A vasárnapi asztal körül játszódó történetet ugyanis egy virtuális valóságot közvetítő szemüvegen keresztül is követni lehetett, ahol ugyanaz a darab játszódott, csak részben más szereplőkkel és részben más perspektívából. Az újszerű módszer sokakat zavart, ezért voltak többen olyanok, akik egyszerűen letették a kütyüt és így nem látták a befejező poént, amikor is a szemüvegben látott film erősen eltért a színpadon játszó jelenettől.  A szemüvegben azt látjuk, hogy egyik szereplő keresgélni kezd a szobában és „megtalálja” VR szemüvegünk „túlsó felét” és rájön arra, hogy mi, a nézők, figyeljük őket. Adrian Sitaru rendező már elejétől rájátszik a valóság érzékelésének igen viszonylagos voltára, ám ezzel „búcsúzóul” felveti azt a messzire vezető gondolatot is, hogy esetleg valaki, vagy valakik, minket is, mindennapi életünket, legintimebb szféránkat is figyelik, csak mi még nem jöttünk rá, hogy pontosan hogyan.

Amúgy a történet a technika nélkül is „megáll” és egyáltalán nem annyira fikció, mint elsőre tűnhet: azt feszegeti, hogy becsületes lehet-e egy szekus besúgó, aki anno azért adta a hatóságok kezére az abortuszra készülő nőket, mert ő, lelkiismeretére és a hatodik parancsolatra hallgatva, ellenzi a „gyilkosságot”.  Innentől aztán felszínre törnek a rég elfojtott ellentétek, feszültségek és frusztrációk, az elején sem különösen egyszerű helyzet rendkívül elbonyolódik és – mint minden valamire való darab végén – a nézők, beállítottságuk és világnézetük szerint, igen különböző véleménnyel maradnak a látottakat illetően…

A Szent György Napokon további három színházi produkció látható. A Három nővér (Figura Stúdió Színház, április 28., 19 óra, Tamási Áron Színház előcsarnoka és udvara,Háromszék Táncstúdió),  a ComedyPunctShow (április 30.,19 óra, Andrei Mureșanu Színház), és a Romlás (Csiky Gergely Állami Magyar Színház, május 2. és május 3., 18 óra, Kamaraterem).