Humorral telített bemutató – a Leskowsky Hangszergyűjtemény különlegességei


Szilágyi Áron, a kecskeméti Leskowsky Hangszergyűjtemény vezetője, kollekciójának néhány különlegességét mutatta be kedd este a Tein Teaházban.

Kedves fogadtatás várta az érdeklődőket, ugyanis a hangszerek szerelmese egy ősi kecskeméti népdal doromb-szólójával „konferálta fel” magát a közönség hátsó soraiból indulva.

Az interaktív foglalkozáson a hallgatóság tagjait is sikerült bevonni egy sétára a hangszerek univerzumába, leginkább a vállalkozó szellemű kisgyerekek szólaltatták meg az instrumentumokat. A hangszerek humorral átszőtt bemutatása és azok kipróbálásának lehetősége még befogadóbbá, élénkebbé varázsolta az hangulatot.

Szilágyi Áron a világ több pontjáról származó hangszer-különlegességet is elhozott, ami az autójában csak elfért. Köztük a közel 5 méter hosszú svájci (havasi) kürtnek is helyet szorított; de fúvós, ütős, pengetős hangszereknek is bőven jutott hely.  A nem mindennapi hangokat kibocsájtó zenei eszközök és egyéb kísérleti hangszerek többsége kuriózumnak számított a közönségnek és emelte az élményt, hogy mindegyik kipróbálható volt.

A vízzel feltöltött aquaphone igazi újdonságnak számított, hegedűvonóval megszólaltatva mélytengeri hangzást keltett. Azok a hangszer-érdekességek, amiket kezdetben beazonosíthatatlan hangzást keltettek, hamar felismerhetővé váltak a horrorfilmek sejtelmes háttérhangjait ismerők számára. Ilyen volt például az idegrendszer-turbózó, és a Leskowsky hangszergyűjtemény legidegesítőbb hangzásújának titulált, szellemhangot kibocsájtó éneklő fűrész, amit egy hegedűvonóval szólaltatott meg az előadó. Ezt az ijesztő hangot enyhítette az utána megszólaltatott hang drum és a sansula, amelyek hangzásukkal meditatív, nyugodt hangulatot keltettek. Az észak-ausztráliai őslakosok fúvós hangszerét, a didgeridoot, az afrikai-dudát is kipróbálhatták a résztvevők, amelyek igazi törzsi atmoszférát előidéző, olyan elementáris erejű hangzást állítottak elő, ami eddig sokak számára ismeretlen volt. Megszólaltatták a serpent, a kígyó formájú hangszert is, valamint a zene oltárán feláldozott magyar kecske bőréből készült, hangzásában hajókürtre emlékeztető skót dudát/kecskedudát is.

A bemutató végén közös zenélésre került sor, a közönségből két vállalkozó kedvű fiatal tartott „előadást”, egyikük a gyimesi csángóktól származó ütőgardonon, másikuk pedig a djembe dobon játszva szórakoztatta a közönséget.

A bemutató után a közönség, immár bővebb információk birtokában, nagy kedvvel vette birtokba a „színpadot” és próbálta ki a nem mindennapi hangszereket.