Gyermekváros, Ifjúsági udvar, utcazene


Gyerekváros a Szent György Napokon
A fesztiválhétvégén a kicsiknek gyerekvárosuk lesz, amelyben alkalmuk adódik a kreatív kikapcsolódásra és olyan szórakoztató programokon vehetnek részt, amelyek megismertetik őket valós történelmi gyökereinkkel és eleink hagyományaival.

Az Arany Griff Rend és a Caritas játékos programjain minden betérő emberpalánta megvizsgáltatik, megmérettetik és próbák elé állíttatik. Hadi tábort is szerveznek, amely visszaröpíti Sepsiszentgyörgyöt középkori múltjába, amikor kereskedők csoportjai jártak a király hadiútján. A valós alapokon nyugvó történet a Hunyadiak korát mutatja be a török elleni küzdelmektől, az erdélyi betöréseken át a székelyek lázadásáig.

A középkori „időutazás” célja: a gyermekek és fiatalok játékos tanítása, korhű eszközök használatával. A kicsik megismerhetik az erdélyi magyar, székely és szász harcosok hadi viseleteit, női öltözeteit, magukra ölthetik a páncélokat, felügyelet mellett kézbe vehetik a fegyvereket, fontos információkat tudhatnak meg róluk, amelyek tágítják történelmi ismereteik körét.

A gyermekváros a katolikus templom melletti fákkal övezett köröndben működik pénteken 15 és 18, szombaton és vasárnap 11 és 17 óra között.  

Trendi és fiatalos ifiudvar
Az idei Ifjúsági Udvar helyszínében megújul, de a tavaly bevált, sikeres programok megmaradnak – nyilatkozta Antal Balázs. Az ifiudvar főszervezője ezek közül kiemelte a Lemezlovas kerekasztalt, amely idén workshop formájában valósul meg székelyföldi és magyarországi szakemberek részvételével, a Vlogger kerekasztalt, ahol olyan háromszéki videósokat mutatnak be, akik már sikeresek vagy éppen karrierjük elején tartanak. Céljuk, hogy a fiatalok megosszák tapasztalataikat, tanuljanak egymástól. Mindezek mellett előadások, közönségtalálkozók, koncertek és bulik várják a résztvevőket, kiemelt vendégekkel, például az X-Faktor egyik élő show-s csapatával, a Ham Ko Hammal, akik már 14 milliós nézettség fölött járnak az Ellopták a biciklim című dalukkal. Trendi és fiatalos, ez a szlogen már második éve, meggyőződésem, hogy sikerült olyan színes programot összeállítanunk, amely közel áll a fiatalokhoz és vonzó számukra – mondta el a 39 szervezőt és 61 önkéntest koordináló Antal Balázs.

SUF a Szent György Napokon
A Sepsiszentgyörgyi Utcazene Fesztivál (SUF) még több látvánnyal bővült – mondta el Nagy Krisztina. A SUF szervezője szerint most az a trend, hogy a muzsikához egyre több vizuális élményt kapcsoljanak. A zenészeknek és artistáknak a Szent György téren lesz a „bázispontja”, de – akárcsak korábban – bármelyik utcasarkon, téren, fa alatt találkozhatunk velük.

Fellép a budapesti Nagy János (alias Afronauta), aki a leginkább egy repülőcsészealjhoz hasonló handpanon zenél, a Feckin Rawkin nevű brazil-magyar rockabilly duó, a klasszikus blues, country-t és swinget játszó budapesti Hangover Porch Zombies (HoPZ) zenekar, és egy szál gitárjával Bukarestből érkezik Peter Moynahan, az ír és skót balladák avatott előadója. A látványról hat artistacsoport gondoskodik. A nyíregyházi Nyír1Flow korlátokból és kapaszkodókból összerakott „játszótéren” produkál látványos mutatványokat, Ádámék japán, olasz és monte-carlói cirkuszok után lépnek fel a Szent György Napokon, az Európát bejárt Bboy MG breaktáncot ad elő, Berta János Jimmy és barátja robotprodukcióval szórakoztatja a közönséget, Hlásznyik Attila, a látványfestés magyarországi nagymestere festék spray-vel percek alatt varázsol kartonlapokra tájképeket, Silver Mant pedig élőszoborként láthatjuk.