Gyerekváros a Szent György Napokon


A fesztiválhétvégén a kicsiknek gyerekvárosuk lesz, amelyben alkalmuk adódik a kreatív kikapcsolódásra és olyan szórakoztató programokon vehetnek részt, amelyek megismertetik őket valós történelmi gyökereinkkel és eleink hagyományaival.

Az Arany Griff Rend és a Caritas játékos programjain minden betérő emberpalánta megvizsgáltatik, megmérettetik és próbák elé állíttatik. Megismerhetik az erdélyi magyar, székely és szász harcosok hadi viseleteit, női öltözeteit, „Tyű Ha” kiskereskedésükben fellelhető mindenféle kütyü-mütyü, semmi más nem kell hozzá, csak jókedv és néhány „biztostyű.”

Hadi tábort is szerveznek, amely visszaröpíti Sepsiszentgyörgyöt középkori múltjába, amikor kereskedők hada járt a király hadiútján. A tábor a török elleni harcok idejébe kalauzolja a résztvevőket, amikor még büszke hadak vonultak. A valós alapokon nyugvó történet a Hunyadiak korát mutatja be a török elleni küzdelmektől, az erdélyi betöréseken át a székelyek lázadásáig.

A Székelyföldön fellelt kardleletek tanúsága szerint a XIV-XV. században kétélű, úgynevezett másfélkezes kardokat használtak, éppen ezért fontosnak tartják a korabeli vívókódexek kard- és lándzsatechnikáinak bemutatását. Sor kerül Mátyás király lovagi tornájára, és lesz számszeríjász bemutató is.

A középkori „időutazás” célja: a gyermekek és fiatalok játékos tanítása, korhű eszközök használatával. A gyerekek magukra ölthetik a páncélokat, felügyelet mellett kézbe vehetik a fegyvereket, fontos információkat tudhatnak meg róluk, amelyek tágítják történelmi ismereteik körét.

Több interaktív programból lehet választani: lesz Hunyadiak fegyvermustrája, ahol megismerhetik a Hunyadi-korszak Magyar Királyságának öltözeteit, fegyverzetét, szokásait, beöltözési- és fotózkodási lehetőséggel, hadrendtanítás lándzsákkal és fafegyverekkel, őrjáratozás a gyerekekkel, íjászat, csatakereszt dobás, dárdadobás, címfestés, illetve kínzóeszközök kipróbálására is alkalom adódik. A kevésbé harcos kedvű résztvevőknek lehetőségük lesz reneszánsz frizurák készítésére is XV- XVI. századi munkák alapján, illetve természetesen történelmi előadásokra is sor kerül több témában. A foglalkozások időtartama létszámtól és foglalkozástól függ.