Dobray Sarolta: Üvegfal – zenés felolvasószínház


Az Üvegfal című kétszereplős darab kihagyhatatlan színházi programja lesz a 31. Szent György Napoknak. A Simon Kornél és felesége, Gryllus Dorka, által színre vitt előadás egy toxikus házasság történetét beszéli el, Dobray Sarolta azonos című regénye alapján. 

Léna és Péter örvényszerű házasságát ismerjük meg, a feleség és a férj szemszögéből egyaránt. Lassan, lépésenként bomlik ki és válik világossá, hogy valójában egy érzelmileg bántalmazó kapcsolattal állunk szemben. Miért csinálja Péter? Miért hagyja Léna? Mi ez a gyakran eszméletvesztésig pörgő tánc? Szeretet, szerelem hajtja? Vagy ezeknek épp valamiféle ellenkezője? Miért választjuk azt, akit választunk, sokszor szinte teljesen vakon?!

„A teltházas előadás tökéletes látlelet. Rámutat, hogy a nézők számára ismerős ez az egyébként nagyon durva helyzet. Vagy saját kapcsolatból, vagy a felmenőikhez kötődő emlékek okán, de mindenképp kapcsolódni tudunk hozzá. Éppen azért horzsol ez a történet, mert a kőkemény valóságot mutatja be, és nincs benne semmi fikció, semmi túlzás.” (szinhazatnekunk.hu)

Ám még ha nem is tudunk kapcsolódni az abúzus keserves valóságához, az előadás rengeteget taníthat nekünk róla, segíthet észrevennünk az árulkodó jeleket, még a kívülről tökéletesnek tűnő kapcsolatok esetében is. 

Alkotók:

Szereplők: Gryllus Dorka, Simon Kornél

Rendező: Soós Attila

Látvány: Kristina Ignjatović

Zene: Simon Kornél

Író: Dobray Sarolta

***

A szerző, Dobray Sarolta újságíró, író, 2004 óta jelennek meg cikkei, publicisztikái, emberközpontú irodalmi riportjai a Nők Lapja hasábjain. A regény alapjául szolgáló nagy sikerű sorozatot több százezer olvasó követte a nyomtatott Nők Lapja hasábjain kilenc hónapon át, 2020 áprilisától az év végéig. A könyv e sorozat duplájára bővített változata, amely 2021-ben jelent meg a Scolar Kiadónál, s a debütáló regény az év egyik irodalmi bestsellere lett.

Időpont: 2024. április 24., szerda, 20:00 óra.

Helyszín: a Tamási Áron Színház, Kamaraterem

Az előadás időtartama 90 perc szünet nélkül. Korhatár: 14+

A jegyek ára 50, kedvezményesen pedig 25 lej.

Jegyeket az eventim.ro oldalon vagy személyesen a Városi Jegyirodában (Szabadság tér 1. szám) lehet vásárolni. A jegyiroda hétfőn, kedden, szerdán 8:00–16:00 óra között, csütörtökön 17:00, pénteken 15:00 óráig tart nyitva. A tanulók, nyugdíjasok és a nagycsaládos kártyával rendelkezők a kedvezményes jegyeket a jegyirodában vásárolhatják meg.