Díjnyertes előadások, világhírű fellépők a kulturális héten


Nincs még minden elveszve ebben a városban, ha többen állnak sorba koncertjegyért, mint üzemanyagért – állapította meg a Tamási Áron Színház büféjében tartott szerdai sajtóértekezletén Sepsiszentgyörgy polgármestere. Antal Árpád Vargha Fruzsina alpolgármesterrel és Péter Orsolyával, a gyerekprogramok koordinátorával együtt részleteket osztott meg az idei Szent György Napok kulturális hetével kapcsolatban.

A polgármester elmondta: örömmel „alkudtak ki” még egy előadást a 100 Tagú Cigányzenekartól, hisz az első előadásra nem egészen tíz perc alatt kelt el a mintegy 950 jegy, és így segíteni kellett azoknak is, akik esetleg nem férnek hozzá az internethez. Eszerint – szokatlan módon – két koncert lesz április 23-án, a 29. Szent György Napok nyitónapján.

– Ebből is látszik, hogy valóságos „elvonási tünetei” vannak az embereknek, ismét szabadon akarnak sétálni, találkozni, színházba, koncertre és kiállításra járni – mondta a polgármester

Vargha Fruzsina a kulturális hét zenés előadásait ismertette, és kiemelte, hogy a kulturális hét programkínálata minden korosztályt kiszolgál, de kiemelten figyel a fiatalokra.

A Valahol Európában című musicalt a Csíki Játékszín előadásában láthatjuk a Sepsi Arénában, hétfőn, április 25-én, 20 órától. A Somogyi Szilárd rendezésében színre vitt darab talán nem is boncolgathatna aktuálisabb témát, mint a háborús időszakban történő elemi ösztönt, a túlélést. A Radványi Géza azonos című filmje alapján készült produkció csodálatosan szívszorító történet a szeretetről, a barátságról, az egymásra figyelésről és a félelem legyőzéséről – mondta az alpolgármester. Jegyeket hétfőtől kezdve lehet váltani. A teljes értékű belépő 30 lejbe kerül, a tanulók, diákok, nyugdíjasok és a nagycsaládos kártyával rendelkezők kedvezményes, 15 lejes jegyek váltására jogosultak. A csökkentett árú jegyeket kizárólag a Kulturális Szervezőirodában lehet beszerezni, a megfelelő igazoló dokumentumok felmutatásával – tette hozzá.

Ezt megelőzően, vasárnap este nyolctól, a Krisztus Király templomban egy hasonlóan értékes zenei produkcióra kerül sor: az 8 Seasons 1 World című koncert Antonio Vivaldi és Astor Piazzola műveire épül. A nagyvárad, aradi, kolozsvári és marosvásárhelyi zenészekből válogatott, Cézár Álvarez világhírű spanyol karnagy által irányított, Kaganovsky Virtuózok zenekar kíséretében fellép Artur Kaganovsky egyesült államokbeli hegedűművész. Jegyár 40/20 lej.

Az esti koncert sorozatban a helyi erőket az Evilági zenekar képviseli, amelynek KorTárs című koncertjére kedden (26-án), 20 órakor kerül sor az unitárius templomban.  Jegyár: 20/10 lej.

Ugyancsak a „helyi vonalat” erősíti az M Stúdió, amely kedden, 19 órakor tartja A lecke című produkció bemutató előadását a Háromszék Táncstúdióban. Az előadást szerdán, szintén este héttől, megismétlik. Rendező: Arcadie Rusu. Jegyár 20 lej. Nem lehetne teljes a Szent György-napi program a Háromszék Táncegyüttes előadás nélkül: az Átöltözés című műsorszámot, a tánc világnapja alkalmából, pénteken (29-én), 18 órától, Iváncson László rendezésében tűzte műsorra az együttes, a Háromszék Táncstúdióban. Belépőt 25 lejért lehet vásárolni.

Színház minden napra jut: öt magyar előadást láthatunk a Tamási Áron Színházban és a Kamarateremben, illetve három román produkciót az Andrei Mureșanu Színházban.

A sort vasárnap (24-én) a marosvásárhelyi Yorick Stúdió nyitja, a Kortárs Magyar Dráma-díjas, Lázadni veletek akartam című darabjával. Bódi Attilának a Ceaușescu-diktatúra utolsó éveiben játszódó regényét Barabás Olga alkalmazta színpadra és Sebestyén Aba rendezte. A 17 órakor kezdődő előadásra 30/15 lejért lehet jegyet váltani.

Hétfőn (25-én), a Kamarateremben a Tamási Áron Színház társulata a Kártyások című darabot adja elő. A Zakariás Zalán által rendezett előadás Nyikolaj Vasziljevics Gogol művét dolgozza fel. Kezdés 19 órakor, jegyár 25/15 lej.

Ugyancsak hétfőn, a nagyteremben a Gyulai Várszínház a Karády zárkája című produkcióját mutatja be, amely Karády Katalin, a legendás sanzonénekes, filmszínész, a titokzatos díva életébe nyújt betekintést. Darvasi László monodrámáját Bartha Boróka adja elő – a Gestapo 525-ös számú cellájában. Két előadás lesz, 17 és 20 órától, a jegyek 30, illetve 15 lejbe kerülnek.

Kedden (26-án) a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata az Egy római tragédia című zenés vígjátékkal lép színpadra, amely a Schöntan testvérek A szabin nők elrablása című 19. századi bohózatának újrafordított történetét mutatja be, Keresztes Attila rendezésében. Az előadást 19 órától játsszák a nagyteremben, a jegyek 30/15 lejbe kerülnek.

Szerdán (27-én) a Gyulai Várszínház Mi lennék nélküled című produkcióját nézhetjük meg, amely Jászai Mari emlékiratainak felhasználásával, Petőfi Sándort is megidézve, a jelen kulturális életének kíván tükröt tartani. Az előadást Szilágyi Enikő írta, rendezte és adja elő. A műsor 19 órakor kezdődik a Kamarateremben, a belépő 30/15 lejbe kerül.

Csütörtökön (28-án) rendkívül érdekes kísérletet láthatunk az Andrei Mureșanu Színházban, ahol a Bobi Pricop által rendezett #acedesiguranță @TikTok performansz-installációját mutatják be. Az előadás két szinten működik: performatív installációként, másrészt online, a TikTok platformon. A történet középpontjában egy hét, 16-18 éves középiskolás diákból álló csoport áll, akik elindítják a #acassurance mozgalmat, hogy hangot adjanak a tinédzsereknek és tapasztalataiknak a TikTok-on. Kezdés 19 órakor.

És végül, de nem utolsó sorban, pénteken (29-én) a kolozsvári Magic Puppet társulat a zenés színház és a bábszínház elemeit tartalmazó szatirikus vígjátékot hoz a Szent György Napokra. A románok történelme dióhéjban című előadás számos kérdést vet fel a nemzeti identitásról, a nacionalizmusról és a románok etnikai identitásáról. Az előadást Lucian Țion rendezi, 19 órától kezdődik, és 30/15 lejért lehet jegyet váltani.

Péter Orsolya, a gyerekprogramok koordinátora elmondta: továbbra is fenntartják, hogy a bábszínház nem (csak) gyerek műfaj, idén olyan előadások is lesznek, amelyek alsó korhatára 16 év. Három társulat, öt produkciót összesen kilenc alkalommal mutat be. Ezúttal „nem kell tartani a sárkány támadásától”, de az első két darabban felidézik Szent György legendáját – mondta el a Cimborák Bábszínház igazgatója.

A sort szombaton és vasárnap (23-án és 24-én), mindkét nap 18 órától, a Cimborák Bábszínház nyitja a Ha Szent György lehetnék… című bábjátékkal, Vajda Zsuzsanna rendezésében, hat évnél idősebb gyerekeknek.

Hétfőn 11 órától ugyancsak a Cimborák Bábszínház produkciója tekinthető meg, a Feketeország. Rendező: Vajda Zsuzsanna. Ajánlott életkor: 5+. 19 órától, ezúttal az Andrei Mureșanu Színházban (az összes többi bábelőadásnak a Cimborák Bábszínház ad otthont), Fabók Mancsi Bábszínháza, Mikszáth Kálmán: A fekete kakas című művét adja elő, amelyet kedden, szintén este héttől, ugyanott megismételnek. Alsó korhatár 14 év. Rendező: Fabók Mariann.

Kedden a pécsi MárkusZínház, 11 és 17 órától az Egyszer voltam című darabot mutatja be, Vajda Zsuzsanna rendezésében, amelyet egy éves kor fölött bárki megnézhet.

Szerdán 18 órától a MárkusZínház a Grand Hotel (a cím egyáltalán nem véletlen, a sztori Rejtő Jenő Vesztegzár a Grand Hotelben című regényét dolgoza fel) című produkcióval jelentkezik, Vajda Zsuzsanna rendezésében. Alsó korhatár 16 év. Az előadást csütörtökön 17 óra 30 perckor megismétlik.

A bábszínházi belépők 10 lejbe kerülnek, és Csüdöm Eszternél (telefon 0755 335 400) lehet előjegyezni. A többi előadásra jegyeket személyesen a Kulturális Szervezőirodában, vagy online – kizárólag a teljes áron -, az eventim.ro oldalon lehet vásárolni. Március 21-től, hétfőtől a Csíki Játékszín és a Yorick Stúdió előadásaira lehet jegyeket vásárolni, a további programokra április 1-jén kezdődik a jegyértékesítés.

A Kulturális Szervezőiroda (Szabadság tér 1. szám), minden hétköznap reggel 8-kor nyit és hétfőtől szerdáig 16 óráig, csütörtökön 17, pénteken pedig 15 óráig tart nyitva. További részletek a www.szentgyorgynapok.ro honlapon.