A tánc világnapja a Szent György Napokon


„A barlangrajzok is bizonyítják, hogy tánc a legősibb kifejezési módja az emberiségnek” – idézte hétfőn Pártay Lillának a tánc világnapja alkalmából megfogalmazott üzenetét Ivácson László, a Háromszék Táncegyüttes művészeti vezetője. A Nemzet Művésze, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas balettművész és koreográfus úgy fogalmazott: „Ehhez járultak hozzá később a népszokások, majd az egyházi ünnepekkel együtt a megemlékezések, rítusok táncai. Így születtek meg a születési, esküvői, halotti ünnepek, a tavaszünnep, a szüreti mulatságok, a húsvét és karácsonyi ünnepek. Az előkelő úri osztály is kialakította a maga pompázatos táncait. Ezzel együtt fejlődtek ki a táncot felöltöztető színes népviseletek, maskarák, álarcok, jelmezek – így jutottunk el a színpadi táncig. (…) A tánc hatalmas kifejezőeszközzé vált napjainkban. Számomra a tánc minden formája felemelő és magával ragadó. Gondolom még azok számára is, akik csak nézői az előadásoknak, mert eljut hozzájuk az a csoda, amit varázslatnak hívunk. Köszönet a táncművészeknek, alkotóknak és a közönségnek, mert ebből a szimbiózisból születik maga a művészet” – zárul Pártay Lilla üzenete.

A tánc világnapját 1982-ben az UNESCO Nemzetközi Színházi Intézetének egy részlege, a Nemzetközi Táncbizottság hozta létre. Időpontját Jean-Georges Noverre francia táncos és balettművész születésnapjára, április 29-ére tették.

A Háromszék Táncegyüttes a Vágják az erdei utat …című produkcióval ünnepelte a tánc világnapját.

Az előadás keserű-édes emlékezés első világháború időszakára, egy olyan táncos-zenés barangolás, amelyben a gyergyói, a küküllő-menti, a sajó-menti és az észak-mezőségi tájegységek magyar, román, illetve cigány népzene és néptánc világába utaztatják a nézőt – száz évet vissza az időben.