28. Szent György Napok – Bábszínházi előadások


Idén öt nagyszerű bábtársulat hat darabjával, összesen 16 előadással várjuk a nagyokat, kicsiket, még kisebbeket, sőt a legkisebbeket is, kilenc hónaptól kilencven évig mindenkit, a Szent György Napok bábszínházi előadásaira – nyitotta csütörtöki sajtóértekezletét Péter Orsolya.

A bábszínházi előadások koordinátora, a Cimborák Bábszínház művészeti vezetője elmondta: a már Háromszékre „hazajáró” pécsi MárkusZínház és debreceni Vojtina Bábszínház mellett, először lép fel Sepsiszentgyörgyön egy budapesti társulat, Fabók Mancsi Bábszínháza. Ugyancsak régi partnere a Szent György Napoknak a kolozsvári Puck Bábszínház, és természetesen két előadással jelentkezik „hazai pályán” a Cimborák Bábszínház.

Ha a nagyoktól indulunk a kicsik felé, akkor a pécsi MárkusZínház Hős Miklósát, amelynek alcíme „eposz bábszínpadon gyerekeknek és felnőtteknek”, elsősorban a hétévesnél nagyobb gyerekeknek ajánlják. Az előadásban, amelyet tavalyi sikere után közkívánatra hívtak vissza, Vajda Zsuzsanna és Pilári Gábor Blattner Géza-díjas bábművészek bebizonyítják, amit néhai Nagy Kopeczky Kálmán mindig is mondott: hogy a bábszínház nem csak gyerekeknek szóló műfaj.

Az előadások a Kamarateremben lesznek április 25-én (csütörtökökön) 17 órától és 19 óra 30 perctől, illetve április 26-án (pénteken) 11 órától.

Fabók Mancsi (Mariann),  A háromágú tölgyfa tündérével, 2018-ban, a Magyarországi Bábszínházak 14. Találkozóján, amelyen jelen volt az összes magyar hivatásos bábszínház és a legtöbb független társulat is, elnyerte a Színházi Kritikusok Céhének nagydíját. Klasszikus történet a jóról és a rosszról, a boszorka által a tölgyfába zárt tündérleányokról, akiket aztán a királyfi nem kis áldozat és harc árán kiszabadít, s a legszebbiket jól feleségül veszi – ide a hatéves vagy annál nagyobb gyerekeket várják.

Az előadások ugyancsak a Kamarateremben lesznek április 26-án (pénteken) 17 és 19 órától, illetve április 27-én (szombaton), 11 órától.

Az 5+ kategória figyelmébe ajánlják a Cimborák Bábszínháznak A halhatatlanságra vágyó királyfi című produkcióját. A népmeséből készült bábjáték, amely az árnyjáték eszköztárát is alkalmazza, tulajdonképpen igen komoly témát dolgoz fel, amennyiben az elszánt királyfi nem egyebet tűz ki célul, minthogy megtalálja azt a helyet, ahol a halálnak nincs hatalma.

Az előadásokra a Cimborák Bábszínház stúdiótermében kerül sor április 27-én (szombaton) 18 órától, és április 28-án (vasárnap) ugyancsak18 órától.

Szintén ötéves korhatárt jelölt meg a kolozsvári Puck Bábszínház, amelynek a Strada cu îngeri (Az angyalok utcája) című előadása olyan kiemelkedő teljesítménynek számít a műfajban, hogy a Szent György Napok szervezői két éve dolgoznak azon, hogy itt is bemutassák. Decebal Marin rendező nonverbális produkciója hidat épít a mi világunk és az angyalok világa között.

Az előadások a Cimborák Bábszínház stúdiótermében lesznek április 25-én (csütörtökön) 11 és 13 órától.

Már a négyévesek is jól szórakozhatnak a debreceni Vojtina Bábszínház előadásán, amely a palócföldi Boldog nevű faluba kalauzol el, ahol nemhogy az emberek mosolyognak, de még a macskák is boldogan nyalogatják bajszukat a tejes bödön fölött.

A Boldog képek című előadást a Háromszék Táncstúdióban játsszák május 1-jén (szerdán) 19 órától, és május 2-án (csütörtökön) 11 és 18 órától.

Első alkalommal kerül sor a Szent György Napokon karonülők, kisbabák és szüleik számára készült előadásra. A Cimborák Bábszínház legújabb produkciója, a Tündérek tenyerén, babaszínház, amelyben dallal, szóval és játékkal ringatnak bennünket a tündérek. Benkő Éva rendező és Prezsmer Boglárka dramaturg fontosnak tartja az érzelmi biztonság kialakulásában a közösen megélt léleképítő csodavárást és a megtartó örömet, ezért szülőkkel vagy közeli hozzátartozókkal együtt várják babaszínházba a kicsiket. Az előadást meghitt térben játsszák, amelyben legtöbb 21 szülőt és kisbabát tudnak befogadni. A játék időtartama kevesebb mint fél óra.

Az előadásokra április 29-én (hétfőn) 18 órától, illetve április 30-án (kedden) 11 és 18 órától kerül sora a Cimborák Bábstúdióban.

A jegyek árusítását jövő héten kezdik. Egy belépő, kicsiknek és nagyoknak egyaránt, 10 lejbe kerül.

Jó tudni, hogy a Szent György Napok idén a húsvéti vakáció idejére esnek, így viszonylag kisebb esély van arra, hogy óvónők, tanítónők csoportosan vigyék bábszínházba a gyerekeket – a produkciók így szabadelőadásként futnak.

A bábszínházi program szervezője a sepsiszentgyörgyi Cimborák Bábszínház.

Programkoordinátor: Péter Orsolya.