Peste 70 de evenimente în Săptămâna Culturală de la Zilele Sfântu Gheorghe


Săptămâna culturală de la Zilele Sfântu Gheorghe 2019 a început, neoficial, pe 24 aprilie cu înfrângerea balaurului în Piaţa Centrală a oraşului, în faţa a aproape 3.000 de oameni veniţi să asiste la deznodământul poveştii începute pe 1 aprilie. La fel ca în cazul legendei, cavalerul Sfântul Gheorghe l-a învins pe balaur, astfel că oraşul a fost din nou în siguranţă şi marea sărbătoare a putut începe.

Concertul de deschidere al ediţiei din acest an a încântat sute de oameni veniţi în Biserica Romano-Catolică Krisztus Király. Concertul comun al interpretei Sebestyén Márta (HU), al organistului Szamosi Szabolcs (HU) și al Corului de copii Campanella al Liceului de Arte „Plugor Sándor” din Sfântu Gheorghe a fost evenimentul special de început pentru cea mai mare sărbătoare a oraşului.

Începând de joi, 25 aprilie, seria de evenimente culturale s-a ţinut lanţ, sute de oameni asistând la spectacole de teatru, expoziţii, prezentări de carte, spectacole de păpuşi sau concerte, dar şi evenimente sportive.

La eveniment au fost prezente trei teatre maghiare din Transilvania, fiecare spectacol având subtitrare în limba română. Este vorba despre Teatrul Maghiar de Stat din Cluj-Napoca cu spectacolul „Ilegitim”, Teatrul Studio Figura din Gheorgheni cu un spectacol „clasic” după Cehov – „Trei surori” şi Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timişoara cu „Depravare”, care la cererea publicului se joacă de două ori.

Acestora li se adaugă două opere teatrale de limba română: Teatrul „Fani Tardini” din Galaţi cu spectacolul „Monstrul Nisipurilor” şi spectacolul ComedyPunctShow, un teatru de comedie şi improvizaţie.

În Săptămâna Culturală au avut loc şi mai multe spectacole muzicale. Primul a avut loc în Studioul de dans Háromszék unde spectatorii au asistat la spectacolul Rhythm and Shoes Dance Club din Debrecen, o producţie de dansuri step americane şi irlandeze.

A urmat spectacolul Opereta Swing, sau şlagăre de operetă într-o interpretare modernă, la care au asistat peste 1.000 de oameni în Arena Sepsi, iar concertul cunoscutei actriţe din Ungaria Udvaros Dorottya cu „Majdnem Valaki” („Aproape cineva”) a avut loc pe 30 aprilie în Sala Mare a Teatrului „Tamási Áron”.

Tot în această perioadă au avut loc şi două expoziţii. Prima dintre ele ne-a prezentat în Spaţiul Expoziţional Magma, lucrările lui Előd Ágnes din Ungaria – sculpturi realizate cu drone. Este vorba despre o creaţie inovativă şi creativă foarte interesantă realizată cu ajutorul grupului CollMot Robotics din cadrul Departamentului de Fizică al ELTE (Universitatea de Ştiinţe Eötvös Lóránd – Budapesta).

O a doua expoziţie a fost prezentată de o echipă din Kecskemét (Ungaria) în Piaţa Centrală a oraşului pe 30 aprilie, şi anume Colecţia de instrumente muzicale Leskowsky.

În ceea ce-i priveşte pe cei mai mici dintre spectatori, aceştia au umplut sălile la toate cele șase spectacole ale unui număr de cinci companii de teatru de păpuşi, cu un total de 16 reprezentaţii.

Urmează weekendul de festival, cu concerte şi evenimente pentru toate vârstele!