Recirquel – Cirkusz a színház határán

A nemzetközi hírű, magyarországi újcirkusz-társulat, a Recirquel 2018 augusztusában a világ legnagyobb művészeti fesztiválja, az Edinburgh Festival Fringe keretében mutatta be My Land című produkcióját, ahol a kritikusok véleménye alapján több ezer produkció közül a legjobbnak bizonyult. 

A Vági Bence által rendezett, hét világklasszis ukrán artistát felvonultató, a kortárs táncot a színházzal és a cirkuszművészettel ötvöző előadás ember és anyaföld kapcsolatát állítja fókuszba. 

A cirkusz, mint művészeti ág megkerülhetetlenné vált a mozgásszínház, a táncszínház, a klasszikus meghatározás szerint homogén műfajnak tekintett tánc mellett: a „cirque dans” művelői, mint a 2000 után nyíló szakaszban annyian, az egymásba folyó művészeti ágak gyakorlása mellett döntöttek.

Vági Bence, a Recirquel megálmodója a társulat nevével mindenképp irányt mutat: a reciklálás és a cirkusz szavakból szójátékkal összetapasztott társulatnév sokat sejtet – nem mellékesen Magyarországon úttörőnek is számít, hiszen ez az ország első újcirkusz társulata. Budapesten elsősorban a Művészetek Palotájában játszanak, mégpedig egész estés, kerek, egész produkciókat.

A művészeti ágak közötti átjáráson kívül ez jellemzi a társulat eddigi munkáját: apróbb műsorszámok helyett összefüggő előadást nyújtani a közönségnek, teljes élményt adni. Stílusában talán mindez jobban idézi a Cirque du Soleil-t, mint a klasszikus, városról-városra utazgató vándorcirkuszt.

A produkcióban a kortárs környezeti filozófiát rendkívül látványos, kifinomult mozdulatokba csomagolják, a szereplők életéből inspirált előadásban.