Nyitókoncert

április 24., szerda, 19:00 - Krisztus Király római katolikus templom

Sebestyén Márta Kossuth-díjas előadóművész és Szamosi Szabolcs magyarországi orgonaművész megalkották a szakrális és a népzenei motívumok ötvözetét, megtalálva a távolabbi zenei területek közös pontjait, így egymásra építkezve létrehoztak egy sikeres koncertsorozatot. Sepsiszentgyörgyön a művész pároshoz csatlakozik a Plugor Sándor Művészeti Líceum Campanella Gyermekkórusa, egy egyedülálló hangversennyel nyitva meg a 28. Szent György Napokat.

Az orgonaszóra előadott népdalok párosítása, és a kozönség számára már ismert gyermekkórus dallamaival „tűzdelt” koncert különleges zenei élménynek ígérkezik. Sebestyén Márta előadásában magyar népdalok és egyházi népénekek csendülnek majd fel. A hangversenyen ének és orgona egyenrangú szerepet kap, hol közösen, hol szólóban varázsolva el a hallgatóságot.

Sebestény Márta előadóművész minden magyarországi díjat megkapott, amit egy művész elnyerhet: „Az év énekesnője” (1984), „Liszt Ferenc-díj” (1991), „Kossuth-díj” (1999), „Prima Primissima-díj” (2003), „Magyar Köztársaság Érdemrend Középkereszt” (2005). Olaszországban, a Diploma alla Carriera és a Chinciano Fellini díjjal tüntették ki. Énekel a több Oscar-díjjal kitüntetett „Angol Beteg” című filmben és a Deep Forest Grammy-díjas világzene albumán is.

Szamosi Szabolcs orgonaművész, közel húsz éven át a pécsi bazilika orgonistája, karnagya és zenei vezetője volt, 2013-tól a Filharmónia Magyarország Nkft. ügyvezetője. Koncertezett már Magyarország minden jelentős templomi és koncertorgonáján, de Európa jelentős részén és Izlandon is. 2002-ben Bécsben az Osztrák Würdigungspreis díjjal tüntette ki az Osztrák Kultuszminiszter.

A művész hatalmas energiákat mozgat meg hangszeres játékával. Koncertjeire az jellemző, hogy újszerű zenei különlegességeket nyújt a hallgatósága számára, játékába improvizációkat sző bele és az orgonát szokatlan hangszeres társításokban szólaltatja meg.

A Plugor Sándor Művészeti Líceum Campanella Gyermekkórusa kilenc éve jött létre. Az utóbbi években több országos és nemzetközi elismerést is elnyertek. Az erdélyi zeneiskolák magyar kórusai közül egyedüliként vesz rész a nemzetközi hírű Madrigal kórus tehetséggondozó programjában, közös fellépésüket az elmúlt években többször láthatta a sepsiszentgyörgyi, bukaresti, kolozsvári, szebeni, udvarhelyi, szatmári, régeni, brassói, és számos más romániai város nagyérdemű közönsége.

Az V.-XI. osztályos tanulókból álló, közel negyven tagú gyermekkórus repertoárjában a klasszikus művektől a gospelen át a népdalfeldolgozásig, minden megtalálható.

A gyermekkar vezetője Lőfi Gellért, hegedű, zenekar, kamarazene és kórus tanár.

 

Sebestyén Márta és Szamosi Szabolcs: Jótékonysági koncert:

Campanella gyermekkórus:

JEGYEK
Online: https://www.biletmaster.ro/hun/Event/43001691/Concertul-de-deschidere

Személyesen:
Városi Jegyiroda (Szabadság tér 1. szám)
Nyitvatartás: hétfő – csütörtök: 9-16, péntek: 9-13
Telefonszám: +40 267 312 104