Kováts András Fúvószenekar

május 2., csütörtök, 20:00 - FŐSZÍNPAD

A rétyi fúvószenekar 1935 ben alakult, alapítója és egyben karnagya is az akkori rétyi  Kováts András református lelkész. A szépen felfelé ívelő munkát és annak eredményét 1938 márciusában a tiszteletes korai tragikus halála rendítette meg. Lelkes, kitartó munkával és összefogással az akkori rétyi fúvósoknak sikerült átmenteni évtizedeken keresztül a fúvószenét. A zenekar ma a lelkipásztor nevét viseli.

Több mint 3 évtized kemény munkájával Réty települését az erdélyi fúvószene fellegvárává sikerült varázsolni.

A zenekar több alkalommal résztvevője volt több nemzetközi versenynek és találkozónak, több európai országban is koncertezett. Évente több mint 40 fellépésnek és meghívásnak tesz eleget, koncerteznek a Magyar Kultúra Napja alkalmából szervezett hangversenyen, a Szent György Napokon, a Székely Vágtán és a minden évben megszervezésre kerülő Rétyi Nemzetközi Fúvóstalálkozón.

Repertoárjuk nagyon színes és sokoldalú, a klasszikus feldolgozásoktól, a történelmi indulókon keresztül,opera, operett, könnyűzene és filmzenei feldolgozások is megtalálhatóak. A zenekar a rétyi helyi ifjúságból tevődik össze, jelenleg 74 tagot számlál. Karnagya Maksai József.

Az idei Szent György Napokon a zenekar előadásában filmzenék és slágerek hangzanak majd el.