Fellépők a Kultúrkertben

CODEX – RÉGIZENE EGYÜTTES (Sepsiszentgyörgy – Csíkszereda)
Az 1996 őszén alakult és azóta folyamatosan, aktív zenei életet élő együttes visszatérő vendége a Székely Nemzeti múzeum rendezvényeinek, ezúttal Sárkányölő deák című reneszánsz mesejátékra várják a gyerekeket és szüleiket.
Május 3., 15:00 óra

RUBIÉ TRIÓ (Kolozsvár)
A fiatal zenészekből alakult trió tagjai több zenei műfajon keresztül – nu jazz, neo-soul, post-bop – mutatják be saját gondolat és érzésvilágukat, igazi izgalmas zenei utazásra hívva a közönséget. A trio a tavalyi Jazz in the Park Nemzetközi Versenyen díjazásban részesült.
Május 3., 17:00 óra

TÓTH SÁNDOR QUARTET (Budapest) – jazz zene
A zenekar Tóth Sándor eMeRTon díjas szaxofonos új formációja, melyet több éves külföldi zenélés után újra hazatérve 2018-ban alapított. Saját számokat játszik, 4 lemezzel a háta mögött (ebből három Jazzpression zenekar) már összeállt az ötödik lemez anyaga is.
Május 3., 19:00 óra

FREE CONNECTION (Sepsiszentgyörgy) – jazz zene
A sepsiszentgyörgyi Free Connection zenekar idén (2019-ben) ünnepeli 18 éves születésnapját, mondhatni nagykorú lesz. A banda tagjai több stílusban is kipróbálták magukat, és több zenekarban is más más felállásban zenéltek, de a Free Connection végigkísérte zenei pályafutásukat. A jazz-zenét játszó banda tagjai kisebb szünet után 2011-ben úgy döntöttek, visszaállítják az egykori felállást (kiegészítve a csapatot egy csodálatos női énekhanggal). Az „ősmegalakulás” óta a Free Connection számos felállásban (többnyire szaxofon kíséretében Virág Simon, majd Éltes Áron szaxofonosokkal) vett részt színvonalas koncerteken, megmérettetéseken, többek között a Brassóban megrendezett nemzetközi jazzfesztivál gáláján is bizonyítottak.
Május 3., 21:00 óra

RAMBLING BLUES TRIO (Szeged) – blues zene
Az ország egyik legrégebbi akusztikus blues együttese, 1996 óta változatlan felállásban. A ’20-as, ’30-as évek zenéjét (country-blues, ragtime blues, mississippi-blues, stb.) saját ötleteikkel és egyéniségükkel kiegészítve varázsolnak hangulatos, vidám blues koncertet, legyenek akár klubban, akár fesztiválon.
Május 4., 15:00  óra

PATAK ZENEKAR (Budapest) – világzene
Fodor Réka és Ölvedi Gábor között a leglényegesebb kapcsolat a közös művészi anyanyelvük: a magyarországi és erdélyi népzene, a népdalok és néptánc, valamint az ütőhangszerek, hiszen mindketten ebből a világból érkeztek.

Olyan zenei környezet megteremtését álmodták meg, amely visszavezet a magyarok ősibb világlátásába, amely elválaszthatatlan a doboktól és a transzélményektől és összekötik a népdalok végtelenül gazdag szimbólumrendszerét a befelé figyeléssel, önvalónk, lelki közösségünk feltárásával.
Május 4., 17:00  óra

DŰVŐ ZENEKAR (Budapest) – népzene
A Dűvő zenekar idén ünnepli megalakulásának kerek 40. évfordulóját. Az együttes legutóbbi megújulásakor, 2008-ban az „örökös tagokhoz”, Hrúz Déneshez és Szabolcshoz csatlakozott a Méta zenekarból kivált Nagy Zsolt brácsás és Mohácsy Albert bőgős, valamint a „Fölszállott a páva” – verseny döntőse, a Junior Príma díjas Kubinyi Júlia énekes. A zenekar szerteágazó tevékenységei között a népzene gyűjtés, -oktatás, az önálló koncertek, táncházak, a néptáncegyüttesek kísérete egyaránt megtalálható.
Május 4., 20:00  óra

BLUES B.R.OTHERS SHOW (Szeged) – blues zene, show
A 2000-ben alakult tíztagú együttes repertoárján a nagysikerű, legendás Blues Brothers című film betétdalain kívül hasonló karakterű, kedvelt, táncolható, “bulis” számok szerepelnek: r’n’b, funky, blues, soul, stb. Az ország egyetlen “blues-show”-ja rövid idő alatt népszerű lett a fesztiválok, de a nagyobb klubok színpadain is – Magyarországon és külföldön is.
Május 4., 21:30  óra

JAZZPAR TRIO (Sepsiszentgyörgy) – jazz zene
A Jazzpar Trio egy Gipsy jazz műfajt játszó csapat, mely zenei stílus kialakulása az 1930-as évekre vezethető vissza. Legkiemelkedőbb alakja Django Reinhardt, aki a franciaországi manouche klán tagjaként indította útjára ezt az amerikai jazz zenéből inspirálodott, de sok esetben különböző, akkoriban új stílust; innen ered a jazz manouche elnevezés.
A Jazzpar Trio nevet viselő, nem rég alakult zenekar tagjainak régi álma volt egy, ezt a műfajt játszó csapat megalakítása. A három zenész több zenei stílusban is kipróbálta már magát, többek közt: népzene, jazz, rock, funk, flamenco vagy akár electro zene és most végre ennek a régi álomnak is eljött az ideje.
Zenekar tagjai: Gáspár Csaba – hegedű, vokál, Gáspár Álmos – gitár, Vitályos Lehel – nagybőgő
Május 5., 15:00  óra

BRVLG ZENEKAR (Sepsiszentgyörgy) – megzenésített versek
A sepsiszentgyörgyi BRVLG (ajánlott kiejtése: borvilági) zenekar, kétéves előkészület után, a 2018-as szüret idején mutatkozott be első ízben a nyilvánosság előtt. Olyan verseket és népdalokat énekelnek, amelyek a bor-ról is szólnak, a minőségi szórakozás és szórakoztatás jegyében. Stílusuk összetett, a pop-tól kezdődően, a folk-on át, a funk-ot érintve, néhol jazz-es elemekkel megtűzdelve, akár a reggae-ig is elkalandozik. Tagjai tapasztalt muzsikusok, akik azon túl, hogy szeretik a zenét és a bort, jóbarátok is: Gábor Szabolcs (szaxofonok), Gyergyai Szabolcs (basszusgitár), Orbán Ferenc (ének, gitár, mandolin) és Pál Gábor (dob).
Május 5., 17:00  óra

MAROS MŰVÉSZEGYÜTTES (Marosvásárhely) – néptáncelőadás
Újraélt figurák –  Válogatás a Közép-Erdélyi néptánc hagyomány sokszínű világából

A műsor Közép-Erdély színes hagyományaiból meríti táncanyagát. E térség sokszínű világát egyrészt a klasszikus, jól ismert néprajzi tájak találkozása, azok átmeneti formákban való egymásba olvadása, másrészt az etnikai sokszínűség adta tánc és zenei formavilág tarkasága adja. Az együttes válogatása tánctípusokban, zenei világban, viseletekben és tánc-hangulatokban egyaránt változatos.
Május 5., 18:30  óra

VINTAGE DOLLS (Budapest) – jazz zene
Az énekes trió és kísérő zenekara az 1930-as, 40-es évek híres amerikai többszólamú dalait dolgozza fel. A csapatot olyan ragyogó, nemzetközileg is díjazott énekesnők alkotják, mint Munkácsy Eszter, Nagy Lili és Szász Ágnes. Céljuk az, hogy ezt a régi, már-már elfeledett stílust megismertessék a közönséggel. Műsoruk hűen idézi meg a múlt század közepének zenei világát, a korra jellemző megjelenésbeli elemekkel ötvözve.
Május 5., 20:30  óra

Kórusművek: Pedagógus másként – Eufónia Pedagógus Női Kar (Marosvásárhely) és Canticorum Női Kar (Sepsiszentgyörgy), karvezetők: Strausz Imre István és Dombora Anna
A marosvásárhelyi EUFÓNIA PEDAGÓGUSKÓRUS 2016 őszén alakult néhány lelkes pedagógus összefogásával, élére dr. Strausz Imre-Istvánt kérték fel karvezetőnek. A kórus a közösség értékeit, tagjainak összetartozását, a zene iránti szeretetet és tiszteletet igyekszik erősíteni minden egyes próbával és fellépéssel. Ugyanakkor különleges hangsúlyt fektetnek a zenei felkészültség elmélyítésére, az előadásmód finomítására is. A kórus elsődleges céljának tekinti továbbá a minőségi kórusmuzsika igényes megszóltatását olyan szerzők művein keresztül, melyek fontos helyet töltenek be a zeneirodalomban. Ugyanakkor más zenei műfajok iránt is érdeklődést mutat, így repertoárjának kialakításakor igyekszik eléggé színes skálát felölelni a klasszikus kórusirodalomtól, a zenés színházi műfajokon át, a kortárs zenéig. A kórus mottója: „Az éneklés olyan, mint a festés: színek, színek és színek kellenek hozzá” (Benjamino Gigli)

A sepsiszentgyörgyi CANTICORUM NŐI KAR 5 éve alakult, jelenleg 34 tagja van. A többségében pedagógusokból álló Női Kar tagjait a kóruséneklés, a zene iránti szeretet, a közösség ereje tartja össze. Repertoárjukban az egyetemes zeneirodalom klasszikusai is megtalálhatóak, de nyitottak a kortárs zene iránt is, fontosnak tartják a női hang hangszínbeli árnyalatainak a bemutatását. Karvezető: Dombora Anna, zongorán kísér: Krecht Emese.
Május 4., 13:45 óra

PINCÉSZETEK, BORKERESKEDŐK, ÉTELES STANDOK A Borudvarban:
TAKÁCS PINCÉSZET – Nagyenyed
FARKAS PINCÉSZET – Székelyudvarhely
BALATONI BORVILÁG – Balatonfüred
BALLA GÉZA PINCÉSZET – Ópálos, Arad
VINI MUNDI – Kézdivásárhely
KÉKFRANKOS BORHÁZ – Sepsiszentgyörgy
INDIVINO – Sepsiszentgyörgy
ELEVEN HAMBURGER – Sepsiszentgyörgy
KÉZMŰVES SAJTOK – Homoródalmás