Odakinn és odabenn – Outsider fesztivál


A fogyatékkal élőket első pillanatban sajnálni szokták. Az olyan eseményeknek köszönhetően, mint az Outsider zenei fesztivál, megváltozik az emberek hozzáállása: tehetségesebb, virtuózabb, közismertebb zenészeket más színpadokon is lehet találni, de olyan örömmel muzsikáló zenészek, mint itt, sehol máshol nincsenek, még a Szent György-napokon sem.

A délelőtti akadálymentes istentiszteletet követően Makkai Péter, a Diakónia Keresztény Alapítvány részéről megnyitó beszédében rámutatott: Hollandiától, Magyarországon, és természetesen Románián át közel 140 fellépő érkezett a Közösségi Színpadra. Makkai szerint az Outsider Music Festival azért jó, mert a városnapokon át becsatolja a társadalomba ezeket az amúgy kiszorult embereket, ugyanakkor azt is elmondta, hogy ez a színpad ezúttal kissé távolabb van a városnapok tulajdonképpeni történéseitől, így a becsatolás az idén tulajdonképpen csak részleges volt.

Az angol kívülálló szóval jelzett Outsider Music Festival hetedik alaklommal okozott igen boldog perceket az aránylag kisszámú nézőnek, pedig ilyen produkciókat érdemes lenne mindenkinek megnéznie. A szakvélemény szerint a konzervatóriumokban komoly felvigyázat mellett a tehetség által jelentett lazaságot, örömöt nevelik ki a diákokból, egy szigorú szabályrendszerbe terelve őket. A fogyatékkal élők esetében ez egészen más, ők kevésbé vetik alá magukat külső befolyásoknak.
Na de milyen élőben egy zenekar, amely különböző fogyatékkal élőket tömörít? A válasz hosszabb: bár van néhány zenei mellényúlás, ezek koránt sem zavaróak, viszont a színpadi lelkesedés tényleg mindent felülmúl, amit hivatásos zenészektől láthattunk. Ezen a színpadon mindenki tiszta odaadásból muzsikál, a motiváció maga a zene. Makkai Péter Kodálytól idézi: a zene mindenkié. Aki nem hiszi, látogasson el jövőre is az Outsider-re, bárhol is tartják.