Népzenével, néptánccal zsongó nappalok, jazzel és borral fűszerezett múzeumkerti estek


A múzeumkerti programokat az elmúlt évek talán legsikeresebb felállásában élvezhettük a 26. Szent György Napok hétvégéje alatt. Lent a színpadnál délelőtt diákok, iskolák néptáncos csoportjai mutatkoztak be, délután, este pedig különféle zenei ínyencségek, jazzkoncertek biztosították a jó borok mellé a kellemes hangulatot. Míg péntek este fent, a színpadhoz idén közelebb elhelyezett borudvarban társalgó tömeg nagy része állni kényszerült, szombat délelőttől ezt a helyszínt még több paddal és asztallal bővítették ki, így a hétvégére lehűlő időjárás és eső ellenére is folyamatosan telt borudvar fogadta a visszatérő vendégeket. A finom borok kínálata is előző évekhez képest falnivalókkal, sajtállal, zsíroskenyérrel bővült.

A közösségi részvétel évének jegyében minden sepsiszentgyörgyi iskola néptánc csoportja bemutatkozott péntek és szombat délelőtt. Felcsíki, mezőségi, széki, jobbágytelki, moldvai táncokat láthattunk, de felléptek kórusok, énekkarok is. A nemcsak helyi, hanem messziről érkező néptánc és népdal-produkciók mellett sor került még hagyományos mesterségek és kézműves foglalkozások bemutatóira is, vasárnap reneszánsz vásár és muzsika fogadta a múzeumkertbe látogatókat. A kicsiknek a Cimborák Bábszínház színészei A három kismalac bábelőadással kedveskedtek, a felnőttek pajzán meséket hallgathattak Szabó Enikő előadásában. Esténként az M Stúdió színészei tűztánccal izzították föl a múzeumkert levegőjét.

Míg a délelőtti, déli órákban többnyire szülők, nagyszülők alkották a nézősereget, a délután, amint a jazz vagy a világzene képviselői kezdték a produkciójukat, fokozatosan egyre több fiatal lépte át a múzeum kapuit. Pénteken a Codex együttes a reformáció zenei anyagából mutatott be válogatást az idén 500 éves évforduló alkalmából, fellépett a nyárádszeredai Bekecs néptáncegyüttes, és végül a magyarországi Dresch Vonós Quartett zárta a napot. Szombaton az Éltes Áron Quartett, a szerbiai Juhász Band, valamint a magyarországi Balogh Kálmán és a Gipsy Cimbalom Band biztosította a remek hangulatot. Vasárnap, a jazz világnapja alkalmából négy zenekar is fellépett: az Inyocsenka, a Sebastian Spanache Trió, és a Jazzbirds, a romantikus gitárestet pedig Filip Zsombor előadásában ízlelgettük.

A múzeumkerti programok sikerét jelzi az is, hogy vasárnap este miközben a főtéren több tízezren élvezték Bródy koncertjét, a múzeumkertben fellépő kolozsvári Jazzybirds zenekar fellépését is népes közönség követte. Mintha a Kós Károly által tervezett, hamarosan megújuló épület ódon falai és öreg fák szegélyezte kertje lenne a városnapok fő helyszíne. Sokak számára az is.

Farcádi Plájás Betty