Közzétették a Kultúrkert részletes programját


Idén is izgalmas, jó minőségű, magas színvonalú előadásokat ajánl a Kultúrkert – mondta el a Szent György Napok szervezői által tartott szerdai sajtóértekezleten Vargha Mihály. A Székely Nemzeti Múzeum igazgatója a „tett helyszínén” tartott ismertetőben kifejtette: nem csak a kertben, hanem az épületben is lesz Szent György-naphoz köthető esemény, ugyanis pénteken, április 27-én Weöres Sándor kiállítást nyitnak meg, amelyhez lírai (Dimény H. Árpád), zenei (Sebő Ferenc) és képzőművészeti (Vargha Mihály) eseményeket is csatolnak, és többször is lesz ingyenes tárlatvezetés a gyerekeknek.

A múzeum árnyas kertjében felállított színpadon a népzene, néptánc, jazz, swing és világzene tíz képviselőjét látják vendégül, ezekből négy magyarországi, köztük a nagy múltra visszatekintő Sebő együttes, de kiváló produkció várható a minőségi román régizenét játszó Trei parale bukaresti csapattól is.

„Olyan együtteseket választottunk, amelyek zenéje, előadásmódja illeszkedik a múzeum arcéléhez” – nyilatkozta Vargha Mihály.

Az igazgató elmondta azt is: marad a múzeumkertben a több mint száz magyarországi és romániai borfajtát felvonultató borudvar és helyet kapott egy fóti kézműves sör is.

A fellépőkről szóló rövid leírást és a részletes programot lásd programmellékletünkben.

’Az Onix és Barton egy gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt szóló, sok zenével és kevés szöveggel elmondott kedves történet, egy árva cicáról és az őt pártfogásba vevő derék kóbor ebről, amely barátságra, a másik elfogadására, a gyengébb megsegítésére tanít – mondta Ana Crăciun-Lambru, az előadás rendezője. Hozzátette: a bukaresti Gyermek-opera előadására román és magyar gyerekeket egyaránt várnak.

Az intézmény kommunikációs igazgatója, a nemrég még Sepsiszentgyörgyön tevékenykedő Mădălin Guruianu hozzátette: biztos abban, hogy az opera, amely évi 600 előadásának jelentős részét zárt pénztárral játssza, megnyeri a sepsiszentgyörgyi közönség tetszését.

A vasárnap (április 22-én) este hét órakor kezdődő előadás trailerét a www.operacomica.ro honlapon lehet megtekinteni.

Knop Ildikó, a Szent György Napok programkoordinátora közölte: a Főszínpadon is végleges a program. A korábban ismertetett fellépők mellé a nyitóbulikat pénteken a TransylMania (17:30), szombaton a Moson Big Band (18:00), vasárnap a Lady&The Tramps (17:30) adja, a péntek estét pedig sZempöl (23:00) koncert zárja. A Főszínpad így kiegészült végleges programját lásd külön mellékletben.

A sajtóértekezleten elhangzott: elvileg az össze lacikonyha, fagylalt és lángos árus hely elkelt, a szerződések megköttettek, hely abban az esetben szabadul fel, hogyha a jelentkezők közül lesz olyan, aki nem fizeti be a szerződésben rögzített összeget az április 12-én délben lejáró határidőig.

Az első alkalommal kiközölttől eltérően, április 5-éig várják az arany- és gyémántlakodalmukat ünneplő házaspárok (vagy ezek hozzátartozóinak) jelentkezését a polgármesteri hivatal 25-ös irodájában (munkanapokon 9-15 óra között), vagy a 0267 316 365-ös, vagy a 0737 433 028-as telefonszámon. A jubiláló házaspárokat április 23-án, hétfőn, déli 12 órakor köszöntik majd a házasságkötő teremben.

Április 27., péntek
17:00    Sebő Együttes (HU)
19:00    Szokolai Dongó Balázs (HU)
21:00    Napszentület – táncszínházi előadás Kallós Zoltán tiszteletére – Ördögborda Néptáncegyüttes (RO). Oktatók: Ürmösi-Incze Hunor és Ürmösi-Incze Mária-Terézia

Április 28., szombat
17:00    Road Six Sax (HU)
19:00    Magyarpalatkai népzene és néptáncok – előadják a magyarpalatkai hagyományőrző zenészek Codoba Florin vezetésével, valamint Both József és Both Zsuzsa (RO)
21:00    Góbé zenekar (HU)

Április 29., vasárnap
15:30    Kézműves vásár – tombolasorsolás
16:00    Canarro (HU)
17:30    Trei Parale (RO)
19:00    A bajusz – táncjáték, Arany János költeménye nyomán – A Kónya Ádám Művelődési Ház Kincskeresők, Kincsek és Apró Kincsek Néptáncegyüttese, valamint a kisújszállási Nagykun Táncegyüttes közös előadása. Muzsikál a Heveder zenekar. Koreográfusok: Herczegh Kata és Tőkés Zsolt
21:00    Táncok, szokások – Táncos zenés barangolás Erdély tájain az Ördögtérgye táncegyüttes (RO) előadásában. Szerkesztette és koreografálta: Imre Béla.