70’ meg egy kicsi


Bródy János 2016-ban töltött be 70. évét. Hosszú karrier áll mögötte, az ellenzékiségtől, a politikai szalonellenzékiségig, majd a nagy öreggé dicsőülésig kanyargós út vezetett, amelyben az egyetlen konstans élmény a közönség volt. Cohen, Cash és még sokan lamentáltak ilyenkor az életen és lényegében ezt teszi Bródy is a Ráadás koncertsorozattal.

Nagy az esélye, hogy valahol van egy zsummogó muzsikus, aki a bajsza alatt azt morogja, hogy de könnyű Bródynak, az ő dallamait mindenki ismeri. Ez pedig teljes egészében igaz, hiszen az előadó muzsikájában kevésbé jártasok is találnak egy-egy áhá pillanatot, amikor leesik a tantusz, hogy jé, ezt is ő énekeli – vagy éppen ő is énekeli.

Amiről nem szó a fáma, hogy mennyire lehet nehéz Bródynak lenni úgy, hogy a közönség elvárja a slágereket és néha úgy tesz, mintha az elmúlt 40 év meg se történt volna. Bródy kézen fog, de nem vezet haza, csak az öregség kapuján átlépett ember higgadtságával kalauzol a slágerek és az önmagával szembenéző pillanatok közt.

Hogy a közönség közben szinte mindegyik dalt kívülről fújja? Ezt jelenti az, ha egy énekes mögött egy életöltőnyi tapasztalat és rendkívüli dalszerző tehetség áll. A tavalyi stúdióalbum is erről tanúskodik, új és régi szerzeményekből elkészítve.

Bródy korábban elmondta: úgy gondolta, hogy már nem készít több lemezt, azonban azt is bevallotta, hogy gondolatait leginkább ilyen módon tudja megfogalmazni, azaz dal formában – ez pedig élőben az időutazás megszakításaként jelenik meg.

Hangzásban mintha teljesebb lenne Bródy ma, mint pár évtizede, persze az is lehet, hogy csak a közönség füle kíván mást, amit egy hason kaliberű zenei tapasztalattal rendelkező előadó nagyon érez: Szabó Ádám harmonikája, Kirschner Péter gitárja különösen feldobja a produkciót, amiben mintha patikamérleggel kimért pontossággal keveredne a szomorkás és a vidám, a nihil és az öröm.

A közönség vastapsa Bródyt igazolja, a magyar könnyűzene egyik legnagyobb szerzője még mindig könnyen eljut az emberek szívéhez: a tűzijáték éppen méltó kiegészítője lesz ennek a rendkívül tartalmas, zeneileg széles spektrumon mozgó érzelmekkel telített világnak.

Kiss Bence